Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK, HJK ... och nu Honka – hela trion komplett för brasilianska anfallaren

Luis Henrique i HJK-tröja fotad från midjan uppåt.
Bildtext Luis Henrique blev en misslyckad värvning för HJK. Bättre lycka i Honka?

Övergångar mellan klubbar i huvudstadsregionen är inte samma tabu som i många andra metropoler runt världen. Ändå är Luis Henriques senaste år svårslaget. Inom 12 månader har han tillhört HIFK, HJK och Honka.

När september månad startade 2020 var den brasilianska anfallaren Luis Henrique en HIFK-spelare. Totalt hann han under två säsonger göra 12 mål på 25 matcher för IFK innan han flyttade vidare till samarbetsklubben Vejle i Danmark.

I våras lånades Luis Henrique ut från Vejle till HJK, som ville satsa på brassen efter hans fina saldo i grannklubben i Helsingfors. Men i HJK gick det trögare, det blev knapert med speltid och bara 3 mål på 12 framträdanden i ligan.

Därför rör forwarden nu på sig igen. Den här gången flyttar han på lån från Vejle till Esbolaget Honka.

Inom loppet av elva och en halv månad har han alltså hunnit tillhöra alla tre ligalag i huvudstadsregionen.

– När min agent berättade för mig att Honka är intresserat behövde jag inte fundera länge. Honka är en av Finlands största klubbar och det här är en bra chans för mig. Jag tror att jag kan ge Honka vad de vill ha och Honka kan ge mig vad jag vill ha. Det här är alltså en perfekt möjlighet, säger Luis Henrique på Honkas hemsida.

Honka ignorerar HJK-förflutet

I Honkas artikel nämns komiskt nog inte att 23-åringen spelat för HJK hittills i år. Däremot framkommer hans HIFK-förflutna och att han numera tillhör danska Vejle.

– Honka är känt för att vara ett lag som bygger sitt spel på bollinnehav, men också kan anfalla med fart. Jag tycker mycket om Honkas spelstil och tror mig passa in i den, säger Luis Henrique till den nya klubben.

Brasilianaren blev överflödig i HJK senast när laget nyligen värvade Santeri Hostikka från Pogon Szczecin i Polen. Helsingforsklubben som leder ligan och säkrat en plats i gruppskedet i Europacuperna har också bland annat värvat landslagskaptenen Tim Sparv i sommar.

HJK passade därför på att banta sin trupp innan det finländska transferfönstret stängde, och Luis Henrique är en av tre utländska värvningar som lämnar laget.

Ytterbacken Dylan Murnane flyttar vidare till en inte ännu namngiven klubb i hemlandet Australien medan nyzeelänningen Logan Rogerson lånats ut från HJK:s organisation till Haka i Valkeakoski.