Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Juuse Saros överens med Nashville om jätteavtal – får 20 miljoner för fyra år

Juuse Saros i gul Nashvilletröja under en match.
Bildtext Juuse Saros och Nashville behövde ingen skiljedom för att komma överens.

Att Juuse Saros förra säsongen definitivt tog över posten som förstakeeper i Nashville Predators syns nu också i lönekuvertet. Den finländska målvakten har kommit överens om en fortsättning i klubben och får 20 miljoner dollar för fyra säsonger.

Det var kanadensiska Sportsnets mycket trovärdiga reporter Elliotte Friedman som berättade om att Juuse Saros och Nashville Predators har kommit överens om ett kontrakt som gör att parternas avtal inte behöver gå till skiljedom.

Friedman var först med att avslöja att Saros skrivit på ett nytt fyraårskontrakt som totalt garanterar honom 20 miljoner dollar, det vill säga en snittlön på 5 miljoner per säsong. Nyheten har efter det bekräftats av andra källor.

Saros tidigare kontrakt gav honom en lön på 1,5 miljoner dollar.

26-åringen blev den gångna säsongen klar målvaktsetta i Predators, och tog definitivt över efter landsmannen Pekka Rinne.

Saros spelade 36 matcher i grundserien och noterades för en strålande räddningsprocent på 92,7. Han släppte in 2,28 mål per match när Nashville efter en trög start klättrade upp över playoffstrecket.

Rinne slutar, Saros blir kvar

Juuse Saros debuterade i NHL redan säsongen 2015/16 och de tre följande säsongerna etablerade han sig som andramålvakt bakom Rinne.

Efter det har han sakta men säkert tagit över som etta och den senaste säsongen var tronskiftet komplett, med playoff inräknat spelade Saros totalt 42 matcher mot Rinnes 24.

Och när Pekka Rinne nu meddelat att karriären är över för hans del skriver Saros i stället på en deal som håller honom i musikstaden till 2025.

Lönemässigt finns det nu bara 12 målvakter i NHL som tjänar bättre än Saros. Etta i målvaktslöneligan är Montreals Carey Price som får 10,5 miljoner per säsong.

Askarov på gång, Rittich tvåa

Totalt har Juuse Saros spelat 155 NHL-matcher och knappt hälften har bokförts som segrar, 76 stycken.

Antalet matcher lär stiga rejält under de kommande åren i väntan på att Nashville skolar in ryske stortalangen Jaroslav Askarov som ännu nästa säsong håller till i SKA i S:t Petersburg.

Tvåa bakom Saros kommande höst i Nashville blir tjecken David Rittich som senaste säsong stod totalt 19 matcher för Calgary och Toronto.

Rittich skrev förra månaden på för ett år och 1,25 miljoner dollar.