Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nationaloperan tänker trotsa restriktioner – regionförvaltningsverket: ”Vi kan också stänga ner allt igen”

Från 2021
Nationaloperan.
Bildtext Nationaloperan öppnar sin höstsäsong på fredag. Det är också den första dagen regionförvaltningsverkets restriktioner om att dela in publiken i segment träder i kraft.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Regionförvaltningsverkets chef kritiserar skarpt Nationaloperans beslut om att trotsa de senaste publikbegränsningarna på 25 personer.

Vid säsongsstarten på fredag tar man in 300 personer men följer regeln om två meters avstånd. Polisen säger att de har “annat att göra än springa från teater till teater”.

Regionförvaltningsverkets beslut i torsdags om skärpta restriktioner i huvudstadsregionen fick många evenemangsarrangörer att inhibera sina evenemang. 

Nationaloperans generaldirektör Gita Kadambi säger till HBL att man räknar med operan kommer att spela för ungefär tjugo procent av den normala kapaciteten, det vill säga 300 personer i stora salen. Vid föreställningarna kommer man ändå att beakta regeln om två meters säkerhetsavstånd.

Det innebär att man går emot regionförvaltningsverkets senaste restriktioner som begränsar inomhuspubliken till 25 personer, om inte publiken indelats i segment med 25 personer, och bland annat graderad passage till toaletter. 

– Regeringen har hela tiden tydligt signalerat att man kommer att lätta på restriktionerna för kulturfältet och ge avkall på kravet på två meters avstånd, så vi räknar med att åtminstone i augusti köra så här. Sedan ser vi läget an, säger Kadambi till HBL. 

På en direkt fråga huruvida Operan tänker trotsa bestämmelserna svarar operachefen Kadambi till Svenska Yle per sms att operan inte trotsar restriktionerna. Men hon svarar därefter inte på några följdfrågor om detaljerna. 

Nationaloperans kommunikationschef Katja Jokinen bekräftar däremot för Iltalehti att operan inte ämnar dela in publiken i segment under fredagens föreställning.

Nationaloperan kräver enligt HS att regeringen tar snabba beslut angående säkerhetsavstånden och segmenteringen. Enligt Kadambi vill operan ändå inte göra något öppet uppror.

– Vi följer smittskyddslagen men vi litar på att begränsningarna hinner lindras tills fredag, vilket statsminister Sanna Marin och kulturminister Antti Kurvinen lovade i torsdags, säger hon till HS.

Uppenbart är i alla fall att det nu jäser rejält på många håll, och många verkar också beredda att pröva hur strikt bestämmelserna faktiskt kommer att övervakas.

Konstnärskollektiivet Kuusiplus har sedan försommaren utmanat restriktionerna och själv, utan framgång, bett polisen komma till sina olagliga föreställningar. Men frågan är vad som händer om en statsfinansierad institution trotsar myndigheterna.

“Besluten finns till för att följas”

Kristiina Poikajärvi, chef på Regionförvaltningsverket i södra Finland tycker att Nationaloperans linje är anmärkningsvärd.

– Våra beslut är ju till för att följas. Det är ju ett synnerligen intressant och besynnerligt läge att en statsfinansierad organisation meddelar att man inte följer bestämmelser som grundar sig på lagen. 

Det är polisen och Helsingfors stad som övervakar att restriktionerna följs. Polisen kan avbryta tillställningen om den inte följs.

Poikajärvi säger att Regionförvaltningsverket inte kommer att komma med nya beslut om offentliga tillställningar innan regeringen fått klar sin hybridstrategi eller har ändrat smittskyddslagens paragraf 58 d. 

Poikajärvi påminner om att Regionförvaltningsverkets beslut grundar sig på utlåtanden av smittskyddsexperter. 

– Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har ju tagit ställning till att vårt arrangemang är nödvändigt. Att Nationaloperan väljer att tolka det annorlunda är besynnerligt. 

Hon påminner också om att de restriktioner som nu kommer att träda i kraft, där man delar in publiken i segment, är de lindrigaste i fasen för samhällsspridning som Helsingfors nu befinner sig i. 

– Det andra alternativet är förstås att vi förbjuder offentliga sammankomster helt och hållet, som i våras. Det gäller i så fall alla.  Det återstår att se hur arrangörerna väljer att följa bestämmelserna.

Det räcker inte med att regeringen har åsikter

Samma dag som regionförvaltningsverket meddelade om de nya skärpta restriktionerna meddelade också regeringen att man kommer att se över två meters regeln och smittskyddslagen. Flera ministrar sade också att kulturbranschen måste få öppna upp igen redan innan vaccinationstäckningen är 80-90 procent. 

Regeringen beslöt i torsdags att social- och hälsovårdsministeriet ska instruera regionförvaltningsverken om detta. Regeringen är vid behov beredd att ändra lagen.

– Det räcker inte med att man har åsikter. Om man vill bli av med två meters regeln måste smittskyddslagen också ändras, säger Poikajärvi och fortsätter:

– Om regeringen vill ge ett nytt styrdokument via något ministerium, måste det göras skriftligt. Vi följer den nuvarande lagen tills det kommer en ny. 

“Polisen har annat att göra”

Polisen kan ingripa och skingra åskådarna eller avbryta föreställningen om man trotsar restriktionerna. Bryter man mot restriktionerna kan det leda till böter. Överkomissarie Heikki Porola från Helsingforspolisen säger att polisen överväger situationen från fall till fall.

– Om det inte direkt är en hotande görs det oftast en brottsanmälan och så utreder polisen om någon har gjort sig skyldig till ett brott och vem som ska ställas till ansvar. Oftast utreds sådant i efterhand, säger Porola.

– Men polisen börjar inte springa från en teater till en annan.

Inte trots att polisen på förhand vet om att en arrangör tänker trotsa lagen?

– Polisen har oftast annat att göra. Det ligger inte först på polisens prioritetslista. Det beror på situationen, om någon deltagare konstaterar att hens hälsotillstånd försätts i fara, Vi besöker inte varje teater på förhand.