Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Missade EM-slutspelet i sista stund – men efter oturssommaren har landslagsbacken gjort klart med ny italiensk klubb

Finländsk fotbollsspelare i vitt ligger i luften och sparkar bort bollen framför svensk spelare i gult.
Bildtext Sauli Väisänens senaste match spelade han strax före EM när han gjorde 90 minuter för det finländska landslaget borta mot Mattias Svanbergs Sverige.

Sommaren började olyckligt för Sauli Väisänen som togs ut till Finlands EM-trupp men skadade sig och missade slutspelet. Den slutar bättre, ett kontrakt med Cosenza gör att försvararen får stanna i Italien.

Sauli Väisänen har skrivit på ett kontrakt med Serie B-laget Cosenza, berättar det italienska laget i dag på sin hemsida.

Avtalet är ettårigt, men innehåller en option som gör att det enkelt kan förlängas med ytterligare en säsong.

Den näst högsta serien i Italien startar kommande veckoslut och Cosenza tippas på förhand slåss i botten av tabellen.

Cosenza finns i Kalabrien i södra Italien. Stadens fotbollsklubb steg till Serie B våren 2018 och har efter det lyckats hålla sig kvar. Innan coronapandemin hade laget ett publiksnitt på närmare 8000 åskådare.

Startar femte året i Italien

Sauli Väisänen slog igenom i Honka innan han flyttade till Sverige och AIK.

Han har hållit till i Italien sedan 2017 och spelat för Spal, Crotone och senast Chievo Verona, en klubb som i sommar gick i konkurs.

Mittbacken har gjort totalt 20 A-landskamper och skulle ha varit med i sommarens EM-trupp tillsammans med sin lillebror Leo Väisänen, till vardags i Elfsborg i Allsvenskan.

Men efter att Sauli redan tagits ut till truppen skadade han sig så illa att han tvingades lämna återbud till karriärens höjdpunkt. Hans plats i Finlands EM-lag gick i stället till reserven Niko Hämäläinen.

Thomas Lam springer med bollen under en träning.
Bildtext Finländska landslagsmannen Thomas Lam byter Zwolle mot CSKA Sofia.

Också Thomas Lam startar säsongen i en ny omgivning. Den finsk-holländska spelaren som fanns med i Finlands EM-trupp i år lämnar PEC Zwolle i den nederländska ligan och flyttar till CSKA Sofia i Bulgarien. Lam kan spela både i backlinjen och på mittfältet.

CSKA Sofia slutade trea i den bulgariska ligan i våras och kvalar just nu för att ta en plats i gruppspelet i nya Uefa Conference League.

Klubben har genom åren vunnit hela 31 ligatitlar i Bulgarien, flest av alla, men har det senaste decenniet klart stått i skuggan av dominanten Ludogorets Razgrad.