Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Missade EM-slutspelet i sista stund – men efter oturssommaren har landslagsbacken gjort klart med ny italiensk klubb

Från 2021
Finländsk fotbollsspelare i vitt ligger i luften och sparkar bort bollen framför svensk spelare i gult.
Bildtext Sauli Väisänens senaste match spelade han strax före EM när han gjorde 90 minuter för det finländska landslaget borta mot Mattias Svanbergs Sverige.
Bild: All Over Press

Sommaren började olyckligt för Sauli Väisänen som togs ut till Finlands EM-trupp men skadade sig och missade slutspelet. Den slutar bättre, ett kontrakt med Cosenza gör att försvararen får stanna i Italien.

Sauli Väisänen har skrivit på ett kontrakt med Serie B-laget Cosenza, berättar det italienska laget i dag på sin hemsida.

Avtalet är ettårigt, men innehåller en option som gör att det enkelt kan förlängas med ytterligare en säsong.

Den näst högsta serien i Italien startar kommande veckoslut och Cosenza tippas på förhand slåss i botten av tabellen.

Cosenza finns i Kalabrien i södra Italien. Stadens fotbollsklubb steg till Serie B våren 2018 och har efter det lyckats hålla sig kvar. Innan coronapandemin hade laget ett publiksnitt på närmare 8000 åskådare.

Startar femte året i Italien

Sauli Väisänen slog igenom i Honka innan han flyttade till Sverige och AIK.

Han har hållit till i Italien sedan 2017 och spelat för Spal, Crotone och senast Chievo Verona, en klubb som i sommar gick i konkurs.

Mittbacken har gjort totalt 20 A-landskamper och skulle ha varit med i sommarens EM-trupp tillsammans med sin lillebror Leo Väisänen, till vardags i Elfsborg i Allsvenskan.

Men efter att Sauli redan tagits ut till truppen skadade han sig så illa att han tvingades lämna återbud till karriärens höjdpunkt. Hans plats i Finlands EM-lag gick i stället till reserven Niko Hämäläinen.

Thomas Lam springer med bollen under en träning.
Bildtext Finländska landslagsmannen Thomas Lam byter Zwolle mot CSKA Sofia.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Också Thomas Lam startar säsongen i en ny omgivning. Den finsk-holländska spelaren som fanns med i Finlands EM-trupp i år lämnar PEC Zwolle i den nederländska ligan och flyttar till CSKA Sofia i Bulgarien. Lam kan spela både i backlinjen och på mittfältet.

CSKA Sofia slutade trea i den bulgariska ligan i våras och kvalar just nu för att ta en plats i gruppspelet i nya Uefa Conference League.

Klubben har genom åren vunnit hela 31 ligatitlar i Bulgarien, flest av alla, men har det senaste decenniet klart stått i skuggan av dominanten Ludogorets Razgrad.

Diskussion om artikeln