Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter 312 landskamper med en vinstprocent på 88 – nu slutar en av fotbollsvärldens allra största genom tiderna

Från 2021
Uppdaterad 17.08.2021 13:27.
Carli Lloyd i rödblå tröja jublar med bägge händerna i luften.
Bildtext Carli Lloyd slutar på topp. Tidigare denna månad var hon med och vann OS-brons med sitt USA.
Bild: All Over Press

Två VM-guld, två OS-guld och två gånger vald till världens bästa spelare. Efter två decennier på toppen väljer Carli Lloyd att lägga fotbollsskorna på hyllan. Men före det ska en av sportens största spela ytterligare fyra landskamper.

Ett hattrick i en VM-final var höjdpunkten. Två mål som fixade en OS-medalj en lämplig slutvinjett.

Och hon kommer för alltid att vara ihågkommen som en av historiens främsta fotbollspelare.

Men 39 år gammal avslöjade Carli Lloyd i dag att hon senare i höst kommer att avsluta sin karriär på toppnivå, både i landslaget och i klubblaget.

Hon gjorde sin första landskamp några dagar före sin 23-årsdag i juli 2005. Efter det han hon spelat ofattbara 312 gånger för USA, bara kompisen Kristine Lilly med 354 har gjort fler A-landskamper.

– Precis varje gång jag klev ut på planen spelade jag som om det var min sista match. Jag ville aldrig ta något för givet, skriver Lloyd i ett pressmeddelande till medierna i dag.

20 mål i VM och OS

Innan den fantastiska karriären tar slut kommer hon att spela ytterligare fyra landskamper för USA mot ännu inte namngivet motstånd. Dessutom kommer hon att slutföra den pågående säsongen med sin klubb NJ/NY Gotham FC.

Carli Lloyd har spelat 25 matcher i VM-slutspel och 22 matcher i OS. USA har totalt vunnit 88 procent av alla matcher som Lloyd varit med i och förlorat bara 17 av de 312 hon funnits på plan i.

Hon har gjort totalt 10 mål i VM och 10 mål i OS och varit med och vunnit bägge turneringarna två gånger.

Den allra mest magiska sekvensen under en otrolig karriär var antagligen under VM-finalen 2015 när hon gjorde tre mål inom loppet av 17 minuter när USA slog Japan med 5–2.

Och Lloyd slutar dessutom medan hon är på absoluta toppen. I OS i Tokyo härom veckan gjorde hon två mål i bronsmatchen när USA slog Australien med 4–3, ett resultat som betydde att Carli Lloyd fick åka hem från sin sista storturnering med en medalj kring halsen.

Diskussion om artikeln