Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Afghan i Nykarleby: "Vi litar inte på vad talibanerna säger, alla är oroliga för vad som ska hända"

Från 2021
Uppdaterad 17.08.2021 06:48.
Folk står bakom taggtråd medan amerikanska soldater håller vakt på flygplatsen i Kabul.
Bildtext Det har varit tumultartat på flygplatsen i Kabul när folk vill fly landet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nykarlebybon Mahdi Nawruzi har fortfarande kontakt med sin familj i Afghanistan via internet. Men hans systrar kan inte längre gå ut ensamma och det är bara en tidsfråga innan också nätet stängs ner, tror han.

Att dagens talibaner skulle vara mer moderata än de talibaner som tog över landet i slutet av 1990-talet tror han inte på.

– Vi kan inte lita på vad de säger. Jag tror de säger det bara för FN, för andra länder.

Verkligheten i Afghanistan ger en annan bild, enligt Nawruzi.

– Jag har sett videoklipp på sociala medier – talibaner som frågar folk om de är glada. Och du ser att de är glada, att de är jättetacksamma till talibanerna. Inget är fel, inget dåligt händer. Men det är lätt att säga så då det står folk med gevär omkring dig.

– Egentligen är de rädda. Alla är rädda, säger Nawruzi.

Besökte Afghanistan i sommar

Nawruzi kom till Finland 2015 som ensamkommande flyktingbarn. I dag har han jobb och ett liv i Nykarleby. Den här sommaren var han i Afghanistan i en månad och träffade sin familj för första gången sedan han flydde från landet.

Han flydde eftersom talibanerna alltid var närvarande i hans hemstad – också när amerikanerna fanns i landet.

– Det fanns mycket talibaner och det var många regler man måste följa. Men deras regler är inget man kan följa om man vill ha frihet.

Han och hans kompisar ville inte följa reglerna och det blev problem. Familjen skickade iväg honom till Iran där det fanns släktingar. Därifrån tog han sig vidare till Europa.

Det har varit jätteoroliga nätter för oss, för mig och andra som har familj i Afghanistan

Hur skulle du beskriva situationen i Afghanistan just nu?

– Det har varit jätteoroliga nätter för oss, för mig och andra som har familj i Afghanistan. Alla är oroliga, ingen vet vad som ska hända.

Enligt Nawruzi kan hans systrar inte gå till skolan längre. Vill de gå ut måste en man vara med. Teve, radio och musik kommer att förbjudas, väntar sig Nawruzi.

– Familjen är alltid rädd att något ska hända. De kan skjuta dig på gatan och ingen kan fråga varför. De lever men måste följa regler.

Nawruzi är säker på att hans familj måste fly snart.

Hazarernas hopp krossas

Nawruzi tillhör hazarbefolkningen, en minoritet som led under talibanväldet som så småningom tog slut efter USA:s intåg i landet 2001. Under några år fick familjen hopp om att kunna leva fritt i landet.

Hade det varit bra om USA ändå haft kvar sina styrkor?

– Ja, för hazarabefolkningen var det jättebra att Amerika var där. Det är bara under de senaste 20 åren som hazarabefolkningen kunnat studera och ha rättigheter. Före det hade vi inga rättigheter.

Nawruzis familj hade flyttat till Iran men då USA kom till Afghanistan flyttade de tillbaka.

– De tänkte att okej, nu har vi rättigheter, vi kan studera, vi kan leva i vårt land. Men nu är talibanerna tillbaka.

Jag tror inte att det blir bättre. Jag och mina kompisar som bor i Finland hoppas att våra familjer där mår bra tills de kan flytta därifrån

Någon förändring till det bättre vågar Nawruzi inte hoppas på.

– Minoriteterna kan inte kriga mot en hel regering av talibaner. Största delen av pashtunfolket i Afghanistan vill att talibanerna ska stanna. Så jag tror inte att det blir bättre. Jag och mina kompisar som bor i Finland hoppas att våra familjer där mår bra tills de kan flytta därifrån.

Nawruzi säger att han aldrig har förstått hur någon kan stöda talibanerna.

– Jag har ingen aning om vilket folk som tycker om att det inte ska finnas skola, internet, jobb eller rättigheter för kvinnor. Jag vet inte varför man vill ha det. Jag tror att de bara vill ha islam. Jag vet inte. Det är en fråga som alla frågar sig.