Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Afghansk kvinna skulle bli historisk i Tokyo – drömmen går i kras då landet drar sig ur Paralympics: ”Allt gick på tok”

Från 2021
Den paralympiska symbolen
Bild: /All Over Press

En vecka före invigningen tvingas Afghanistan dra sig ur Paralympics. På grund av situationen i landet kan truppen inte resa till Tokyo. Vi hade inget annat val, säger chefen för landets paralympiska kommitté.

Afghanistans trupp till Paralympics skulle ha bestått av taekwondokan Zakia Khudadadi och friidrottaren Hossain Rasouli. Planen var att de skulle anlända till Japan på tisdagen men så blir inte fallet.

På grund av läget i Afghanistan drar sig landet ur Paralympics.

– Talibanerna tog över Kabul och allt gick på tok. Det här är väldigt tufft och jag kunde inte sova alls i natt.

– Det blev kaotiskt väldigt snabbt och vi hade ingen annat val än att dra oss ur spelen eftersom det inte fanns några kommersiella flyg in eller ut ur Afghanistan, säger chefen för landets paralympiska kommitté Arian Sadiqi enligt BBC.

Zakia Khudadadi skulle ha blivit historisk i Tokyo. Aldrig tidigare har en kvinna från Afghanistan tävlat i Paralympics.

– Hon skulle bli en förebild för kvinnliga idrottare och framför allt paraidrottare i Afghanistan. Hon skulle uppmuntra fler att satsa men tyvärr blir det inte så.

– Nu är vi tillbaka på ruta ett och det inga goda nyheter för paraidrottare. Om man är paraidrottare och framför allt kvinna är det många hinder på vägen, säger Sadiqi.

Paralympics invigs den 24 augusti.

Diskussion om artikeln