Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OP Gruppen räknar med snabbare tillväxt än väntat i Finland – återhämtningen efter coronaepidemin har varit snabb

Från 2021
Människor i munskydd inne i en bussterminal i Helsingfors.
Bildtext Att tillväxten återhämtat sig beror enligt OP Gruppen på den ökade konsumtionen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Finanskoncernen OP Gruppen säger att den ekonomiska tillväxten har varit snabbare än väntat i Finland. Enligt preliminära uppgifter överskred ekonomin redan i våras nivån före coronakrisen.

OP Gruppens ekonomer räknar med att bruttonationalprodukten i år ökar med 3,6 procent, då den tidigare prognosen var 3,3 procent.

Enligt OP gruppen börjar tillväxten avta redan 2022, då tillväxten väntas bli 3,0 procent, för att 2023 sjunka till 1,4 procent.

OP Gruppens chefsekonom Reijo Heiskanen säger att den oväntat snabba ekonomiska återhämtningen i Finland beror på att finländarna har konsumerat flitigt. Exporten och investeringarna har däremot till vissa delar störts av flaskhalsar inom produktionen.

Heiskanen säger att det är en god nyhet att återhämtningen har varit snabb jämfört med en normal recession. Han anser samtidigt att den snabba återhämtningen väcker frågor och att det är möjligt att den ekonomiska osäkerheten oväntat snabbt återvänder.

Gott om lediga jobb under våren

Samtidigt som OP Gruppen publicerar sin prognos visar siffror från Statistikcentralen att det under perioden mars-maj i år fanns 51 100 lediga jobb, vilket motsvarar nivån för två år sedan, före coronapandemin. Under motsvarande period i fjol sedan var antalet lediga jobb 35 400.

Den arbetsdagskorrigerade ekonomiska produktionen i Finland ökade i juni med 9,7 procent jämfört med juni 2020, meddelar Statistikcentralen. Jämfört med maj i år ökade produktionen i juni med 0,8 procent.