Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Dekorera din pinnstol med norsk "rosemaling"

Från 2021
Dekorera din pinnstol med norsk "rosemaling" - Spela upp på Arenan

Måhända har färgen krackelerat men charmen finns kvar och vill du göra din stol ännu mera personlig så ska du testa på dekormåleri!

Ett udda arvegods eller pinnstolen från sommarens loppisrunda kan just vara det som ditt hem behöver. En udda stol kan placeras in nästan överallt. Måhända färgen har krackelerat men charmen finns kvar. Vill du göra stolen ännu mera personlig så ska du testa på dekormåleri.

Denna form av dekormåleri började dyka upp i Norge på 1700-talet och hade ofta blommor och ornament som motiv. Norsk "rosemaling" var ett sätt att dekorera bruksföremål i trä.

Och handen på hjärtat, vem behöver inte några blommor till? Så det ska det bli.

Du behöver:

  • en trästol av valfri modell

  • akrylfärger

  • penslar

  • skisspapper


Öva motiv och penselteknik på papper

Innan du sätter igång med själva stolen behöver du öva på papper, dels för att bestämma ditt motiv men också för att få in själva tekniken.

Färger på ett pappersfat.
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Färgen ska ha en tydlig gradering och den får du genom att doppa ena pensel hörnet i en färg, t.ex. grön och det andra hörnet i vitt. Det går också att pensla in hela penseln med huvudfärgen och sen ta in vitt i ena kanten. Båda sätten ger en gradering från mörkt till ljust. Pensel behöver laddas med mycket färg så det är att upprepa doppandet. Här gäller det att öva, öva, öva.

Rosenmåleriet bygger på återkommande penseldrag i form av ett C och ett S. Så det är lite som att börja skolan igen och öva bokstäver. Fyll på penseldraget om du vill få kanten jämnare. Här är det bäst att jobba med en platt pensel med rak kant. Senare när du målar mindre detaljer är det en spetsig pensel som fungerar bäst.

Målade blommor på papper.
Bild: Yle/Camilla Forsén-Ström

Ett bra motiv att öva på har inslag av blommor, ornament, blad och droppliknande dekorationer. Testa på papper hur de olika delarna passar ihop och bestäm ditt motiv. Motivet kan förstärkas med tunna linjer av mörk kontur och inslag av vitt.

När du testat penseldrag och former är du redo att måla på stolen. Sits och rygg är lämpliga områden, beroende på stolsmodell.

Ytan ska vara ren och torr och tungan ska hållas rätt i mun. Då är det bara att börja!

En kvinna målar en stol.
Bild: Yle/Juha Leskelä

På andra språk

Diskussion om artikeln