Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Vaccinationstäckningen i Östnyland är god men Mörskom och Lappträsk sticker ut bland unga

Från 2021
En kvinna får coronavaccin.
Bildtext Yngre östnylänningar söker sig inte lika snabbt till vaccineringen som jämåriga i andra delar av landet. Arkivbild.
Bild: /All Over Press

Mörskom, Lappträsk och Lovisa finns i toppen av de tio kommuner i Svenskfinland där färst unga har vaccinerat sig mot coronaviruset.

Scrolla ner till botten av artikeln för att se statistik från din kommun.

Vaccinationstäckningen i Östnyland ser bra ut bland invånare äldre än 35 år. I synnerhet bland 55-plussare är vaccinationsgraden över 80 procent.

Däremot är 25–34-åringarna de åldersgrupper som vaccinerar sig långsammast i hela landet, även i Östnyland.

Det råder variationer mellan kommunerna, men Mörskom, Lappträsk och Lovisa hör till dem där lägst andel 30–34-åringar har fått sin första vaccindos. 

Detta trots att invånarna har haft en möjlighet att vaccinera sig i över en månad.

Mörskom sticker ut bland unga

Mörskom sticker ut bland de östnyländska kommunerna där endast 48,1 procent av åldersgruppen 20–24-åringar låtit vaccinera sig och 48,9 procent av 30–34-åringarna.

Det är lägst i hela Svenskfinland, trots att det finns gott om vaccinationstider.

– Mörskom är ett intressant undantag, där 70 procent av 16–19-åringarna har fått första dosen, men bara hälften av 20–35-åringarna.

Det säger Kimmo Kuosmanen, ledande överläkare för öppenvården vid Päijänne-Tavastlands samkommun och sjukvårdsdistrikt (P-HHYKY).

Kimmo Kuosmanen katsoo kameraan, Trion rokotuspiste takana.
Bildtext Vaccinationsansvarig överläkare Kimmo Kuosmanen.
Bild: Markku Lähdetluoma

Samkommunen ansvarar för Mörskoms hälsovårdstjänster och vaccinationer.

Kommunen har inte själv analyserat vaccinationsläget och tar heller inte ställning till hur invånarna aktiverar sig, men uppmanar ortsborna att vaccinera sig.

"Här på kommunnivån har vi ingen kompetens att djupare bedöma saken", skriver kommundirektör Sam Vuorinen i ett brev per e-post.

Enligt Vuorinen har kommunen vidarebefordrat samkommunens och sjukvårdsdistriktets information till invånarna via sin webbplats, sociala medier, anslagstavlor och per brev.

Vaccinationer i Orimattila

Mörskombornas huvudsakliga vaccinationsställe är hälsovårdscentralen i Orimattila. Här får ortsborna också till exempel sitt influensavaccin. Vaccinationerna sker i huvudsak på vardagar under arbetstid.

Kimmo Kuosmanen uppger att det är svårare att ordna vaccinationer kvällstid, på veckoslut och utan tidsbeställning på mindre orter, men att den möjligheten finns i Lahtis.

Han tror inte att de yngre Mörskomborna avskräckts av den knappt 20 kilometer långa sträckan mellan Mörskom och Orimattila.

– Jag tror inte att det beror på avståndet eftersom alla andra åldergrupper har vaccinerat sig bra. Förra veckan utökade vi antalet vaccinationstider och på måndagen (16.8) ordnades vaccination utan tidbeställning, säger Kuosmanen.

Enskilda vaccinationsdagar ordnas också i Mörskom, bland annat då fler har bokat till samma tid.

Under sommaren har verksamheten vid hälsocentralen i Orimattila minskats då personalen firat semester och personer som beställt tid för den andra dosen har prioriterats.

Det har dock funnits tider för att också få den första dosen.

– Om läget inte blir bättre så har vi en beredskap att ordna fler vaccinationsdagar också vid hälsocentralen i Mörskom, men också att ordna vaccinationer kvällstid och på veckoslut, säger Kuosmanen.

Falsk uppskattning av riskerna

Sedan pandemin bröt ut har Mörskom haft endast 22 bekräftade fall av covid-19.

Virusfallen ökade mellan 19 juli och 8 augusti då fyra nya fall upptäcktes och höjde antalet till 22. Nu har läget åter stabiliserats.

Kuosmanen påpekar att det sällan ordnas stora evenemang med mycket folk i mindre landsbygdskommuner.

Unga bedömer kanske därför att risken för att smittas inte är särskilt stor samt upplever att sjukdomen i sig inte är så allvarlig.

– De kanske inte upplever det som tillräckligt nödvändigt att vaccinera sig eller så väntar man ut tiden och funderar över behovet och kanske vaccinerar sig i ett senare skede, säger Kuosmanen.

Kuosmanen utesluter inte att sommaren inneburit andra aktiviteter för de yngre och att läget normaliseras under hösten när vardagen tagit vid.

I Mörskom har 33, 6 procent av åldersgruppen 12–19-åringar fått den första dosen.

Kommunen uppskattar att eleverna som går i låg- och högstadierna i Mörskom och Orimattila vaccineras via skolhälsovården mellan den 23 och 31 augusti.

Vaccinationsgraden i Mörskom är i övrigt god, men unga borde aktivera sig mera. 71,2 procent av invånarna har fått den första dosen och cirka 40 procent den andra.

Två personer sitter med ryggen mot på stolar som är placerade i en rad i ett stort rum.
Bildtext Vaccinationsgraden bland unga östnylänningar är låg trots flera möjligheter utan tidsbeställning. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

Lovisa- och Lappträskbor väntar med vaccinationen

I Lovisa har 59,7 procent av 25–29-åringarna vaccinerat sig, men bara 52,7 procent av Lappträskborna i samma åldersgrupp. På bägge orter har betydligt fler 20–24-åringar fått sin första dos än de något äldre invånarna.

Hälsogården i Lappträsk har varit stängd i sex veckor under sommaren medan personalen firat semester. Liksom i Mörskom har man främst kunnat tjäna dem som beställt tid för den andra dosen.

– Hälsostationen öppnade på måndagen och vi har vaccinerat i Lappträsk på fredagarna, men det är mest den andra dosen som vi har gett där, säger Senja Kangas, serviceansvarig vid läkar- och vårdarmottagningen i Lovisa.

De som beställt tid för den första dosen har vaccinerats i Lovisa. Tider har funnits hela sommaren så ingen har behövt köa.

Men enligt Kangas är det flera i de yngre åldersgrupperna som helt enkelt väljer att inte ta vaccinet, men hon känner inte till orsakerna bakom beslutet. 

– De bara inte tar vaccinet. Jag vet inte varför. Vi har tider till dem som är äldre än 18 år, det är bara till juniorerna som vi försöker få flera tider. 

Enligt grundtrygghetsdirektör Carita Schröder vill unga vänta och följa med hur pandemin framskrider. Hon tror inte att avståndet mellan Lappträsk och Lovisa utgör ett hinder för en vaccination då många redan pendlar mellan orterna.

Lördagen den 14 augusti ordnades en walk in-vaccination i Lovisa till vilken en del unga också sökte sig.

– Den var en stor succé, fler än 40 personer fick sitt vaccin. Vi ska ordna flera dagar, men jag kan inte nu säga exakt när, säger Schröder.

Senja Kangas nämner också att en ny kontingent ryckte in i juli och att vissa kan ha vaccinerats vid sin tjänstgöringsplats. De syns i så fall först senare i statistiken.

I likhet med Mörskom läggs nu tyngdpunkten på åldersgruppen 12–19-åringar, i samarbete med skolhälsovården.

Statistiken visar nu att det hittills är 36,4 procent av åldersgruppen 12-19 som vaccinerats i Lappträsk och 33,6 procent i Mörskom. De utgörs främst av unga i riskgrupperna.

– Vi fortsätter den här veckan med åldersgruppen 12–15-åringar tillsammans med skolhälsovården. Vi planerar nu hur vi ska få alla vaccinerade inom en viss tid. Vi har just börjat så vi har inte hunnit få upp farten ännu, säger Kangas.

Vaccinationsgraden i Lovisa och Lappträsk är i övrigt god. I Lovisa har 71,6 procent av invånarna fått den första dosen, i Lappträsk 68,5 procent.

I tabellen kan du se vaccinationstäckningen i åldersgrupperna 20-34 år i alla svensk- och tvåspråkiga kommuner. Du kan ändra sorteringen genom att klicka på åldersgruppernas namn.

Diskussion om artikeln