Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unik träskola mötte gymnasisterna i Petalax: ”Det blir kul att börja i nya byggnaden som vi elever fått sätta vår touch på”

Från 2021
Tre unga män med munskydd sitter på en trätrappa.
Bildtext Alex Sundsten, Oskar Tornberg och Christoffer Malm testar den nya trätrappan i aulan.
Bild: Yle/Markus Bergfors

På tisdag, när Gymnasiet i Petalax körde igång höstterminen, var det extra nervöst bland elever och personal. Det var inte bara första skoldagen utan också första dagen i en helt ny skolbyggnad som dessutom är unik i hela regionen. Den är nämligen byggd i massivt trä.

– Känslan är fantastisk. Vi har väntat länge på den här dagen, säger rektorn Margareta Bast-Gullberg medan eleverna börjar anlända till första dagen i den nya byggnaden.

Våren 2020 inleddes byggandet av Gymnasiet i Petalax nya skolbyggnad och i sommar stod den klar, helt enligt tidtabell. Skolans ytter- och mellanväggar är gjorda av CLT-element, som betyder ”cross laminated timber” eller korslimmat trä på svenska.

Materialet ska ge byggnaden flera fördelar, bland annat ur ett klimatperspektiv. Träet binder nämligen koldioxid och materialet gör det också möjligt att hålla råvarukedjan inom regionen. Eftersom trä andas, ska också inomhusluften vara bättre.

– Det är ett friskt skolhus och ett ekologiskt, ett ställningstagande som Malax kommun gjort, säger Bast-Gullberg.

Trappa som leder upp till svart skolbyggnad i trä.
Bildtext Den nya gymnasiebyggnaden i Petalax i Malax är byggd i massivt trä.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Gymnasisterna har fått påverka inredningen: "Så det är inte bara diktatur"

Gymnasisterna har också själva fått vara med och påverka genom representanter från studerandekårsstyrelsen som fått sitta med i skolans byggkommitté.

– Det har funkat jättebra. De har varit delaktiga i inredningen och skaffat in nya grejer som biljardbord och de har ett eget café som de ska börja använda, säger lektorn Anna Bäckström som sitter med i styrelsen.

Klassrum i orangea färger.
Bildtext Ett av de nya klassrummen med träväggar och varm färgskala. Stolarna har dynor och höjden går att ställa.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Fabian Lidman börjar andra året i gymnasiet och är en av de elever som fått vara med och påverka. Även om han inte var så glad över att börja stiga upp tidigt på morgnarna igen, så ser han fram emot den nya skolan.

– Det ska bli kul att börja i den nya byggnaden som vi fick sätta vår touch på, så att det inte bara är en diktatur, säger Lidman med glimten i ögat.

Vi har gått in för att vi tar av oss uteskorna i den nya byggnaden eftersom vi vill hålla skolan snygg.

― rektor Margareta Bast-Gullberg

Tillsammans har personalen och eleverna också beslutat att man inte har uteskor inne i den nya skolan.

– Vi har gått in för att vi tar av oss uteskorna i den nya byggnaden eftersom vi vill hålla skolan snygg, säger rektorn Bast-Gullberg.

Kvinna i munskydd står i aula.
Bildtext Rektor Margareta Bast-Gullberg är nöjd över den nya skolan.
Bild: Yle/Markus Bergfors

– Vi skulle inte ha gått med på det om det inte var för det faktum att det finns golvvärme. Så man kommer inte frysa fötterna av sig på vintern, tillägger Lidman.

Lärare och elever hoppas på närundervisning

Coronapandemin är inte över och Bast-Gullberg säger att de nu går inför närundervisning, men är beredda på att ställa om till distansundervisning.

Hanna Geberg, som går tredje året på gymnasiet, hoppas få vara på plats på skolan.

– Vi har bra redskap för att hålla en god distansundervisning, men man lär sig mycket bättre på plats.

Är det extra roligt att vara på plats när ni har ny byggnad också?

– Jo, absolut. Nog har man längtat lite extra att få komma tillbaka till skolan. Det känns nytt, en ny studiemiljö och variation från det gamla gula huset.

Diskussion om artikeln