Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten allt närmare spridningsfasen: "Läget är inte alls bra"

Uppdaterad 17.08.2021 20:34.
ihmisiä terassila Vaasassa

Antalet coronafall ökar i snabb takt i Österbotten och sjukvårdsdistriktet knackar nu på dörren till spridningsfasen. Under den senaste veckan har man konstaterat 84 nya smittfall i regionen.

Om antalet ökar i nuvarande takt så återgår Österbotten snart till spridningsfasen. Det konstaterar Österbottens coronasamordningsgrupp som sammanträdde på tisdagen.

På tisdag är antalet nya fall sexton stycken. Incidensen stiger till 87. Om landskapet återgår till spridningsfasen blir man tvungen att ge allt fler rekommendationer.

"Läget är inte bra"

I en intervju för Yle Österbotten säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen att orsaken till att man än så länge hålls kvar i accelerationsfasen är att ingen får sjukhusvård för tillfället.

– Men läget är inte alls bra. Det positiva är att vaccinationerna framskrider i bra takt. Nu följer vi dagligen med behovet av sjukhusvård och hur väl det går att spåra smittkedjorna, säger Kinnunen.

Utgående från de smittfall som påträffades under den senaste veckan kan man konstatera att deltavarianten av viruset sprider sig lätt. I synnerhet i familjer överförs denna variant snabbt till alla familjemedlemmar.

Flera skolor drabbade

Läsåret har börjat mindre bra för flera skolor i Vasa sedan en eller flera personer smittade med coronaviruset vistats i skolan i fråga. Under tisdagen kom dylika meddelanden från bland annat Isolahden koulu, Onkilahden yhtenäiskoulu och Keskuskoulu.

Än så länge har inga skolor övergått till distansundervisning Beslut om distansundervisning fattas kommunalt och inte av sjukvårdsdistriktet.

Marina Kinnunen säger att hon tycker mycket synd om skolorna för att de genast fick problem igen.

- Det är jätteviktigt att barn och ungdomar får vara i skolan. Vi vet att det kommer att orsaka stora problem för social- och hälsovården i framtiden om vi måste fortsätta och fortsätta med distansstudier. Det är inte lätt, men vi vet samtidigt att vi kan inte bara släppa allt för vi har inte tillräckligt med vaccinerade.

Efter två doser behövs ingen karantän

Ilkka-Pohjalainen har publicerat en nyhet om att Vasa sjukvårdsdistrikt rekommenderar att även personer som fått två vaccindoser ska försättas i karantän efter en exponering.

Det här stämmer inte, eftersom Vasa sjukvårdsdistrikt följer THL:s nationella riktlinje om att en person som fått en komplett vaccinationsserie i allmänhet inte ska försättas i karantän efter en exponering. Personen måste ändå testa sig om hen får symtom efter exponeringen.

– Vi följer noggrant de nationella anvisningarna och vidtar åtgärder utgående från dem, säger Vasa centralsjukhus chefsöverläkare Peter Nieminen i ett pressmeddelande.

I sista hand fattas karantänbeslutet av den läkare som ansvarar för de smittsamma sjukdomarna i respektive kommun. I till exempel Vasa stad har situationerna övervägts från fall till fall.

Coronagruppen betonar att det fortfarande är viktigt att använda munskydd för att förhindra smittspridning. Rekommendationen om användning av munskydd gäller i Österbotten till slutet av augusti, varefter läget bedöms på nytt.

Artikeln uppdaterad 17.8.2021 klockan 20.34 med nya citat av Marina Kinnunen.