Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook: fortsatt portförbud för talibanerna – Youtube har "samma villkor för alla"

Från 2021
En telefon där man på skärmen ser Faceboo, Instagram och Whatsapp.
Bildtext Talibanerna är från tidigare förbjudna att sprida information via Facebook sen många år tillbaka. 
Bild: Mehmet Ali Ozcan / AOP

Facebook har bekräftat att talibanerna har fortsatt portförbud till de plattformar som ägs av bolaget, alltså Facebook, Instagram och Whatsapp. 

Mediejätten CNBC meddelade i dag, att orsaken till förbudet är att USA betraktar talibanerna som en terroristorganisation. Talibanerna har tidigare använt sociala medier som plattform för kommunikation.

Facebook berättar för CNBC att de har en grupp innehållsmoderatorer vars uppgifter är att övervaka och ta bort inlägg, bilder, videor och annat innehåll som kan förknippas med talibanerna. Det här betyder att Facebook kommer att ta bort alla konton som upprätthålls av talibanerna eller representerar dem. 

Talibanerna är från tidigare sedan många år tillbaka förbjudna att sprida information via Facebook. 

Facebook kan inte kontrollera Whatsapp

Det rapporteras om att talibanerna fortfarande använder Whatsapp för kommunikation. Problemet är att plattformen är krypterad vilket betyder att Facebook inte kan se vad som delas via den. 

En talesperson för Facebook berättar för CNBC att Whatsapp använder AI mjukvara för att utvärdera information som inte är krypterar - så som profilnamn, profilbilder och gruppbeskrivningar. 

Youtube å sin sida berättar att vanliga användarvillkor är i kraft för alla - och det gäller också innehållsbegränsningar. Bolaget säger till CNBC att det godkänner allt innehåll som kan klassas som dokumentär, utbildning, konst eller vetenskap.  

Twitter berättar för CNBC att de förstår att människor i Afghanistan använder plattformen för att söka hjälp. Twitters prioritet är att människor är i säkerhet och bolaget kommer att ingripa i innehåll som kränker Twitters regler, så som glorifiering av våld, manipulering av plattformen, och skräppost.

Källa: CNBC