Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk fotboll gör revolt mot publikregler: Bollförbundet vill ta in 10 000 åskådare, HJK hittade kryphål i paragraferna

Från 2021
Fotbollsläktare med publik.
Bildtext Trots skärpta bestämmelser kommer HJK att sälja nästan 5 000 biljetter till sin hemmamatch mot Fenerbahce på en arena som rymmer drygt 10 000.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

De stora fotbollsarrangörerna finner sig inte i de skärpta publikreglerna i Helsingfors. HJK meddelar att klubben säljer 5 000 biljetter till matchen mot Fenerbahce. Och Bollförbundet hotar med att flytta nästa kvalmatch till Tammerfors.

Regionförvaltningsverket i södra Finland meddelade förra veckan om nya skärpta publikregler på grund av coronapandemin.

Maximalt olycklig tajmning för finländsk fotboll som har stormatcher på kommande de närmaste veckorna.

För de finländska herrarnas del fortsätter VM-kvalet med hemmamatch mot Kazakstan lördagen den 4 september. Enligt en strikt tolkning av reglerna skulle bara 1250 biljetter få säljas till matchen som ska spelas på Olympiastadion i Helsingfors med rum för 35 000.

Men det finner sig Bollförbundet inte i. Målet är att ta in 10 000 åskådare. Går det inte hotar förbundet med att flytta matchen till Tammerfors.

– Begränsningarna just nu gör det väldigt svårt för oss att få hemmamatcherna till hemmamatcher. 1250 åskådare baserar sig på ett väldigt strikt tänkande kring sektioner. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att i samråd med myndigheterna kunna tolka reglerna så att vi kan få en betydligt större publik, säger Bollförbundets generalsekreterare Marco Casagrande till Yle.

Lyckades bra i fjol

– Vi är övertygade om att vi tryggt kan arrangera ett evenemang för 10 000 åskådare. För exakt ett år sedan ordnade vi oerhört trygga evenemang där vi hade 8 000–9 000 åskådare, säger Casagrande och syftar på herrlandslagets hemmamatcher i Nations League.

Bollförbundet tror att det går att komma till en önskad lösning genom användning av ansiktsmasker, ingång till arenan i etapper och andra säkerhetsarrangemang.

Om inte det går jobbas det redan på att flytta matchen till Tammerfors där publikreglerna är mindre stränga.

– Vi har diskuterat saken med Tammerfors för att vi vill att hemmamatchen ska vara en hemmamatch, säger Casagrande till Yle och tillägger att beslut måste tas senast i början på nästa vecka.

HJK tar in halv kapacitet

Redan torsdag den 27 augusti spelar HJK på den mindre fotbollsstadion i Tölö sin hemmamatch i Europa League-kvalet mot turkiska storklubben Fenerbahce.

Normalt skulle HJK i princip kunna sälja ut sin arena, vilket skulle betyda drygt 10 000 åskådare på plats.

De nya publikreglerna slår alltså mycket hårt också mot HJK men nu väljer Helsingforsklubben att göra en tolkning av reglementet som gör att nästan 5 000 biljetter säljs till matchen.

– Vi ser det på det sättet. Vi sköter det stegvis, i etapper, säger HJK:s mediechef Jupe Väre till Helsingin Sanomat.

"Det är helt skrattretande"

Enligt direktiven måste varje läktarsektion ha egna toaletter och försäljningsställen som inte får användas av för många åskådare samtidigt. Det här är nyckeln för HJK:s arrangemang. Inte för många samtidigt.

– Någon dricker sin öl vid ett tillfälle och någon dricker den vid ett annat. Det här är helt skrattretande. Jag lyfter på hatten åt operan, de gör rätt som utmanar reglerna, säger Väre till HS.

Samtidigt betonar han att HJK inte prutar på säkerheten. Viktigast är att arrangera ett tryggt evenemang.

– Att ha tillräckliga avstånd är nummer ett, oavsett vad regionförvaltningsverket bestämmer, säger Väre.

Diskussion om artikeln