Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi stöttar varandra och delar information på sociala medier" – Åbobon Arsalan Azizi följer med händelserna i Afghanistan

Uppdaterad 18.08.2021 08:07.
Arsalan Azizi
Bildtext Arsalan Azizis familj flydde till Finland då Azizi var fem år gammal.

– Många afghaner som bor i Finland har släktingar kvar i hemlandet. En nära bekants familj tvingades fly till Tadzjikistan för att vara i säkerhet.

Åbobon Arsalan Azizi har rötterna i Afghanistan och har noga följt med den senaste tidens händelser i landet.

– Vi är många med afghansk bakgrund i Åbo och i Finland som håller kontakten och stöttar varandra just nu, till exempel via sociala medier.

Själv flydde Arsalan till Finland med sin närmaste familj i slutet av 1990-talet, när han var fem år gammal.

– Vi tvingades lämna allt bakom oss när vi flydde. Vi fick sälja allt som gick att sälja och ta oss via Pakistan till Iran där vi bodde som flyktingar i två och ett halvt år innan vi fick lov att komma till Finland. Som tur är fick hela familjen uppehållstillstånd.

Arsalan Azizi
Bildtext Arsalan Azizi känner många unga afghanska killar som har flyttat till Finland, och som har familj kvar i landet.

Att se bilderna från hemlandet som sprids på nätet och i nyhetsrapporteringen rör upp minnen från barndomen.

Det är hemska känslor som kommer upp till ytan. Jag var bara fem år gammal, men jag kan ännu få flashbacks till hur vi tvingades gömma oss i källaren och hur vi trängdes i bilarna när vi flydde.

― Arsalan Azizi

Delat information om krisen på Instagram

Azizi har tillsammans med många andra finländska afghaner delat information om det som händer i hemlandet på sociala medier.

– Sedan dag ett har vi försökt väcka folk och berätta om det kaos som utspelar sig där just nu.

Hur starka är dina band till ditt hemland idag?

– Jag är finländsk medborgare men hemlandet bär man alltid med sig. För två år sedan var det nära att jag skulle åkt tillbaka och spenderat sommaren där, men sedan fick jag höra att det varit ett bombdåd så resan blev inte av. Så småningom skulle jag vilja resa dit och se var jag kommer ifrån, men först måste freden komma.