Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilves oväntade beslut: Jarkko Wiss får sparken efter lång och framgångsrik tjänst

Från 2021
Jarkko Wiss med småbister min i svart jacka.
Bildtext Jarkko Wiss kommer inte att vara mannen som leder Ilves när klubbens renovering av hemmaarenan Tammela står klar.
Bild: All Over Press

Jarkko Wiss har tränat Ilves i fotbollsligan i fem hela säsonger och varje gång har laget slutat bland de fem bästa, utan att klubbens resurser varit överdrivet stora. Men den sjätte får han inte slutföra. Wiss har fått sparken.

Ilves berättar om det oväntade beslutet på sin hemsida.

"Styrelsen har på dagens möte konstaterat att huvudtränaren inte längre åtnjuter styrelsens förtroende", konstateras kort.

I nästa mening berättas att Toni Kallio tar över efter Wiss. Den tidigare landslagsbacken Kallio har hittills varit assisterande tränare i klubben.

Ilves ligger just nu på sjunde plats i ligatabellen, men en position bland de sex lag som får fortsätta i övre slutserien ligger inom räckhåll. Upp till medaljplats har Ilves inte mer än sju poäng.

Vann cupen 2019

Den 49-årige tammerforsaren Wiss har tränat Ilves sedan 2016. Lagets slutplaceringar i ligan under den tiden har varit 5, 3, 5, 4, 5. Dessutom vann Ilves finska cupen 2019.

Enligt lokaltidningen Aamulehti med utmärkt insyn i föreningen har stämningen i truppen varit spänd ett tag.

Personkemin mellan Wiss och personer i ledningen och mellan tränaren och delar av hans spelartrupp ska enligt tidningen inte ha stämt.

– Det handlar om saker mellan föreningen och arbetsgivaren som vi inte talar om offentligt. Beslut som det här är aldrig enkla att fatta, men nu gällde det att tänka på helheten, säger klubbens ordförande Ilkka Pohjoismäki till Aamulehti.

Diskussion om artikeln