Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Alla tre barn i familjen Hästbacka deltar i vaccinforskning: "Barn förtjänar vaccin som har testats på barn"

Uppdaterad 18.08.2021 11:19.
Pojke tittar på en vårdare som precis ska ge honom vaccin.
Bildtext Yvonne Kankaanpää ska ta blodprov på Kasper som sitter i mamma Mira Hästbackas famn.

Coronavaccin testas just nu på cirka 500 finländska barn under 12 år. Finland har tillsammans med Spanien, Polen och USA valts ut för att studera hur Pfizer Biontechs coronavaccin fungerar på bebisar och barn.

Vaccinet testas på alla nio finländska vaccinforskningskliniker som drivs av Tammerfors universitet. Familjen Hästbacka i Karleby har alltid läst på men aldrig tvekat inför att låta barnen ingå i den vaccinforskning som bedrivs i staden. Alla tre barnen har sedan de var små ingått i olika forskningsprojekt kring vacciner.

- Inför varje studie har vi läst på och diskuterat. En gång satt jag i telefon med en läkare i en timme innan vi beslöt oss för ett vaccin, säger mamma Mira Hästbacka.

Men i slutändan har det varit ganska lätt att ta beslut om att delta, säger Hästbacka. Sönerna Aaron, 8, och Kasper, 3, deltar i studien av coronavaccinet. Fördelarna är många enligt Hästbacka.

- De får vaccinet tidigare än andra och då är de skyddade. Men vi har också alltid haft tanken om det gemensamma bästa. Om inga barn deltar så blir det inga studier.

Hästbacka citerar också vaccinforskningsklinikernas direktör Mika Rämet:

- Barn förtjänar att få vaccin som är testat på barn.

Barnen har blivit vana med nålar och teststickor

Familjens engagemang började då Hästbacka såg information om att vaccinforskningskliniken i Karleby behövde frivilliga deltagare till en studie.

- Oftast gäller det vacciner som redan får säljas i andra länder och som det finns mycket data om i fråga om hur säkra de är att använda.

Föräldrarna har alltid försökt lyssna in huruvida barnen själva vill vara med i studierna och har aldrig tvingat dem till det.

Mor och son vid ett runt bord.
Bildtext Kasper deltog i en vaccinstudie redan då han var i mammas mage - mamma Mira Hästbacka tog vaccinet och kliniken följde med om och hur Kasper påverkades.

- Vi har alltid förklarat att det blir lite otäckt och nålar och sådant. Men de har oftast varit ivriga, de verkar inte tycka att teststickor i näsan och sprutor är så farligt. Kanske de har blivit vana.

Barnen har heller aldrig fått några starka biverkningar, på sin höjd lite feber, berättar Hästbacka. Hon har aldrig känt någon oro över att studierna inte skulle vara trygga att delta i.

- Jag litar så starkt på det här.

Släkt och vänner har reagerat med intresse och nyfikenhet, på sociala medier har tonen varit en annan.

- Där är det ganska hårda ord om att aldrig i livet ska man göra så där, att vaccinet är för nytt och så. Och det får man tycka om man vill, men jag står bakom det här.

Samma vaccin som vuxna får

I Finland görs studien vid Tammerfors universitets nio olika vaccinforskningskliniker. Coronavaccinet som ges till barnen är detsamma som vuxna världen över redan har fått, men dosen är mindre. I studien deltar barn i tre grupper enligt ålder, de yngsta är sex månader och de äldsta 12 år.

Dörr med skylt till vaccinforskningskliniken i Karleby.
Bildtext I Karleby deltar kring 50 barn i coronavaccinstudien. Internationellt deltar 100 olika vaccinforskningskliniker och cirka 4500 barn.

Mika Rämet som är direktör för vaccinforskningscentret vid Tammerfors universitet säger att rätt så många barn under 10 år har insjuknat i covid-19. Och även om de oftast får en lindrig version så är det motiverat med forskning kring hur barn reagerar på vaccinet.

- Studien tar inte ställning till om barn ska få vaccinet eller inte, det är fråga om att producera information om hur väl vaccinet fungerar på barn; är dosen rätt, får man de immunreaktioner som man önskar och blir det några oväntade biverkningar.

Ett barn sitter i mammas famn och ska snart få en spruta i armen.
Bildtext I stunden är det lite otäckt med nålar, men Kasper gillar att komma till kliniken där man får leka och dricka smoothies, säger mamma Mira Hästbacka.

Studien inleddes i början av sommaren och pågår till slutet av året. Två tredjedelar av barnen i studien får riktigt vaccin medan en tredjedel av barnen får saltlösning. Efter att studien är slut får också de barnen riktigt vaccin om familjerna vill.

Enligt Rämet har flera olika myndigheter i Finland och internationellt bedömt den här studien och kommit fram till att det är tryggt att delta. Vaccinet har redan en längre tid testats på barn i USA.

Får lön från universitetet - inte läkemedelsbolagen

Uppdragsgivare för studien är Pfizer Biontech, men Rämet betonar att vaccinklinikernas forskning inte påverkas av vem som beställer en studie.

- Det är sant att Pfizer Biontech betalar för den här studien. Våra kostnader som lön, hyror och el ska täckas med de inkomsterna. Men jag och alla andra anställda får månadslön från Tammerfors universitet.

Personalen kan inte heller få några extra förmåner för att de till exempel lyckas få med ovanligt många i en undersökning eller om det blir ett visst resultat.