Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Haiti: Dödssiffran stiger i jordbävningens spår – nästan 2 000 har dött och tusentals saknas fortfarande

Från 2021
Bild på rasmassor efter jordskalv i Haiti.
Bildtext Räddningsarbetare försöker leta efter överlevande bland rasmassorna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Dödssiffran stiger efter det förödande jordskalv med magnituden 7,2 som drabbade Haiti i lördags. 1 941 personer uppges ha dött, men siffran väntas stiga ytterligare.

Under de senaste dagarna har hjälp från bland annat USA, Venezuela, Colombia, Mexiko och Dominikanska republiken nått fram, men läget är fortsatt mycket ansträngt. Räddningspersonal kämpar med att gräva fram människor ur raserade hus.

Under det senaste dygnet har 34 personer hittats levande bland rasmassorna under de senaste två dygnen, uppger myndigheterna.

Över 9 900 personer skadades i samband med skalvet, och flera tusentals människor saknas fortfarande. Exakt hur många saknade det rör sig om är tillsvidare okänt.

Fler än 60 000 hem har förstörts och 76 000 har fått skador av olika slag. Katastrofen slår hårt mot barnen, varnar Unicef som uppger att över en halvmiljon barn drabbats av katastrofen.

USA har evakuerat omkring 40 människor för akutvård och skickat in åtta militärhelikoptrar från Honduras för att fortsätta evakuera svårt skadade.

I dag väntas också ett militärt transportfartyg – USS Arlington – komma fram till Haiti. Ombord finns läkare och kirurger.

Bild på ett chhilenskt flygplan som lastas med humanitär hjälp på väg till Haiti från panama.
Bildtext Det här flygplanet är på väg till Haiti från Panama. Flera länder skickar nu nödhjälp.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Skadade dyker upp fyra dagar senare

Ännu fyra dagar efter jordskalvet fortsätter skadade människor att dyka upp på sjukhusen. De kommer från mer avlägsna byar, och många har brutna armar och ben.

– Vi gör vad vi kan, vi tar bort den skadade vävnaden och ger dem antibiotika, säger sjukhusdirektören Sonel Fevry på sjukhuset i staden L'Asile.

Han förklarar att läget förvärras av att många inte uppsöker läkare då de är skadade.

– Vi vet att många föredrar att stanna hemma och vårda sig själv med blad och naturmedicin, förklarar han.

Men läget förbättras inte av att landet är ett av världens fattigaste med dålig infrastruktur. På landsbygden utanför L'Asile har dessutom hela byar jämnats med marken, och också sjukhuset som Sonel Fevry är direktör för drabbades. Den del där operationssalarna fanns rasade nämligen i samband med helgens jordskalv.

En man bygger ett skydd mot regnet.
Bildtext Överlevare försöker bygga provisoriska skydd efter att deras hus rasat.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Kraftiga regn försvårar läget

Situationen för både räddningsarbetare och överlevande har försvårats av de kraftiga regn den tropiska stormen Grace fört med sig.

USA:s nationella orkancenter varnar för översvämningar och eventuella jordskred då stormen Grace fört med sig bortåt 40 centimeter regn. Stormen Grace har nu styrt vidare i riktning mot Jamaica.

Myndigheterna i Haiti har utfärdat varningar om risk för ytterligare husras, eftersom byggnader som tagit skada i skalvet nu riskerar att rasa under vattenmassorna.

Jordskalvet är kraftigare än det som uppmättes år 2010, då över 200 000 människor dödades. Helgens skalv drabbade däremot ett område som inte är lika tätbefolkat som det som drabbades år 2010.

Bild på kvinna som bygger ett tält som ska skydda henne mot regnet.
Bildtext På den här fotbollsplanen i staden Les Cayes har man låtit bygga skydd mot regnet av överblivna presenningar och käppar.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Överlevande försöker skydda sig mot regnet

På en fotbollsplan i kuststaden Les Cayes uppförde invånare provisoriska tält för att skydda sig mot väder och vind, då Grace drog över landet.

41-åriga Magalie Cadet har bara en duschmössa som skydd mot regnen. Hon berättar att så pass få byggnader finns kvar i det värst drabbade området så att människor, inklusive hon själv, får sova ute på gatorna i staden. Området har skakats av efterskalv sedan lördagens kraftiga skalv.

– I går kväll sökte jag skydd mot regnet invid en kyrka, men så började marken skaka igen och jag återvände hit.

Natacha Lormira har för sin del försökt konstruera ett skydd mot väder och vind av en presenning som hon fäst vid en tunn träpåle.

– Jag vill inte ta skydd i närheten av någon vägg eftersom vi sett hur människor dött under väggpaneler som rasar. Vi har kommit till slutsatsen att det är bättre att vara blöt än död, förklarar hon.

28-årige Vladimir Gilles arbetar med att sticka ned bambupinnar djupt ned i marken i försök att bygga ett skydd åt sig, sin fru och deras barn. Han skulle behöva en presenning för att hålla familjen torr, men enligt honom gör myndigheterna inget för att hjälpa honom.

– Mitt hem är förstört, jag har ingenstans att sova, säger han.

Regeringen har utlyst nödläge i en månad i de fyra provinser som drabbades av skalvet. Att internationell hjälp nu nått fram är en lättnad för sjukhusen i de drabbade områdena, men att Haiti fortfarande befinner sig i ett svårt politiskt dödläge efter mordet på president Jovenel Moïse underlättar inte räddningsarbetet och frustrationen runt om i landet är stor.

Källor: AFP, AP