Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

30-åringarna vaccinerar sig långsammast i många kommuner – yngre åldersgrupper bokar tid så fort de kan

Uppdaterad 19.08.2021 11:31.
En ung person klädd i svar med långt ljusbrunt hår får sin första vaccindos.
Bildtext I snitt har 30-plussare varit minst ivriga på att vaccinera sig i Finland - men det finns regionala skillnader.

I många kommuner har betydligt fler 20–24-åringar fått sin första vaccindos än till exempel 30–34-åringar trots att bokningsmöjligheterna varit öppna för alla vuxna sedan juli månad.

Scrolla ner till botten av artikeln för att se statistik från din kommun.

Kimitoön utmärker sig som en av de kommuner där andelen 30-plussare som vaccinerat sig är bland de lägsta i Svenskfinland. I Grankulla har 78 procent av 30–34-åringarna redan fått sin första vaccindos, då motsvarande siffra i Kimitoön 51 procent.

Karta som visar vaccinationsgraden bland 30-34-åringar per kommun.

Kimitoöbon Heidi Huldén är 30 år och har ännu inte hunnit få sin första vaccindos.

– Jag och folk i min ålder är nog på väg, jag upplever alltså inte att det finns någon skepsis mot vaccin inom vår åldersgrupp. Kanske vi helt enkelt har en hel del att stå i med med småbarnsliv, jobb och annat, säger hon.

Trots att Huldén bokade i juli fick hon ingen vaccinationstid förrän i slutet av augusti. Vaccinationstakten beror alltså i vissa fall på hur snabbt det varit möjligt att få en tid och på vissa orter får man vänta i veckor.

Vaccinationstäckningen i hela landet är i skrivande stund 69 procent för första dosen och 43 procent för andra.

Öppnade bokningen för 20- och 30-åringar samtidigt

Kimitoöns chefsläkare Sami Salminen säger att en del av förklaringen ligger i att man öppnade bokningarna för 20-åringarna samtidigt som 30-åringarna kunde boka sina tider.

– Beslutet hängde på mängden vaccindoser vi hade fått in. I juli fick vi plötsligt ganska mycket vaccin och beslöt oss därför att öppna bokningsmöjligheter även för 20-plussare. De har varit snabbare på att boka tider men inom en månad ser det ut som att 30-åringarna kommer ikapp, säger han.

Sami Salminen.
Bildtext Sami Salminen ångrar inte att man valde att öppna vaccinationstider för 20-åringar i samma takt som för 30-åringar. Enligt honom kommer siffrorna att jämna ut sig inom några veckor.

Salminen är nöjd med hur vaccinationstäckningen ser ut som helhet i kommunen där 72,1 nu fått sin första dos. Målet är att Kimitoön ska nå en vaccinationstäckning på 80 procent i början av november.

Vaccinationstäckningen skiljer sig mellan kommunerna, till exempel på flera orter på Åland har närmare eller mer än 80 procent av 30-plussarna vaccinerat sig. Åland har över lag goda vaccinationssiffror jämfört med resten av landet vilket beror på att kommunerna är små.

Lägst vaccinationsgrad i Mörskom

Mörskom i Östnyland är den tvåspråkiga kommun där andelen vaccinerade 30-åringar är lägst. Där har ännu inte ens hälften av invånarna i åldern 30-34 år fått sin första dos, trots att det finns gott om vaccinationstider.

En förklaring kan vara en falsk uppskattning av riskerna, bedömer Kimmo Kuosmanen, som är ledande överläkare för öppenvården vid Päijäne-Tavastlands samkommun, dit Mörskom hör. Det ordnas sällan stora evenemang med mycket folk i mindre landsbygdskommuner och unga kanske därför inte bedömer risken för att smittas särskilt stor.

– De kanske inte upplever vaccinet som tillräckligt nödvändigt, eller så väntar man ut tiden och funderar över behovet och kanske vaccinerar sig i ett senare skede, säger Kuosmanen.

Kuosmanen utesluter inte att sommaren inneburit andra aktiviteter för de yngre och att läget normaliseras under hösten när vardagen tagit vid.

Sedan pandemin bröt ut har Mörskom haft endast 22 bekräftade fall av covid-19. Virusfallen ökade mellan 19 juli och 8 augusti då fyra nya fall upptäcktes och höjde antalet till 22 fall. Nu har läget åter stabiliserats.

I tabellen kan du se vaccinationstäckningen i åldersgrupperna 20-34 år i alla svensk- och tvåspråkiga kommuner. Du kan ändra sorteringen genom att klicka på åldersgruppernas namn.

Artikeln utökades kl. 10.40 med ett längre stycke om Mörskom och en graf över vaccinationsläget där.