Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Den som väntar på något gott

Orienterare startar i Jukola.

Efter många om och men kommer Venla- och Jukolakavlen att arrangeras i helgen på Mäntyvaara travbana i Rovaniemi. Att orienteringens flaggskepp verkligen blir av är ett glädjebesked för hela grenen.

Ursprungligen skulle Napapiiri-Jukola i Rovaniemi ha arrangerats förra sommaren, men liksom så många andra evenemangsarrangörer fick man bita i det sura äpplet och skjuta fram det hela med ett år. I våras kom beskedet att kavlarna ännu flyttas från juni till augusti. Nu blir det tredje gången gillt för årets Venla- och Jukolakavle.

Visst syns det i antalet anmälda lag att en hel del valt att stanna hemma. Senast i Kangasala år 2019 var över 20 500 löpare anmälda. Det slogs rekord i antalet lag både i damernas Venlakavle (1718 lag) och i herrarnas Jukolakavle (1960 lag).

I Rovaniemi kommer 998 lag till start i Venlakavlen med fyra sträckor och 1216 lag i Jukolakavlen med sju sträckor, vilket gör drygt 12 500 löpare totalt.

Jukolam lähtö
Bildtext Drygt 12 500 orienterare ska delta i klassikern.

Stora säkerhetsarrangemang

För arrangerande Ounasvaaran Hiihtoseura kommer det såklart att synas i pengakistan att antalet deltagande lag är färre än tidigare år. Man har även haft svårare än vanligt att under rådande omständigheter skrapa ihop alla frivilliga som behövs för arrangemanget. Men andemeningen torde ändå vara att alla är lättade över att kavlarna äntligen blir av överhuvudtaget.

Alla kan på tryggt avstånd följa med tävlingarna via Yle, med start i Venlakavlen klockan 13.45 och i Jukolakavlen klockan 23.00 på lördag. Säkerligen kommer en del av säkerhetsarrangemangen även att synas i tv-rutan.

På hela tävlingsområdet råder stark rekommendation att använda munskydd och även möjligheterna att hålla avstånd är goda på Mäntyvaara travbana. För motionärslag som vill undvika trängseln i samband med starten kommer det att vara möjligt att i egen takt bege sig ut i skogen upp till 30 minuter efter att masstarten ägt rum.

Juoksijoita metsässä

Mörkt på nattsträckorna

För de lag som kämpar om framskjutna placeringar kommer dock det mesta att vara sig likt. Till förändringarna hör att herrarnas stafettnatt i Napapiiri-Jukola ursprungligen skulle ha varit ovanligt ljus veckan innan midsommar, då man ursprungligen planerade att arrangera. Nu i augusti är det i stället ovanligt mörkt, det är först under den sjätte sträckan som det ljusnar för täten.

Dessutom är det första året när man tillämpar orienteringsförbundets nya direktiv om att inte använda reflex på nattkontrollerna. Vi kommer helt säkert att få se löpare skrapa sig i huvudet i de ställvis detaljfattiga sluttningarna.

Vem vinner då? Läget är ovanligt öppet när många föreningars löpare i ”andrakedjan” inte haft speciellt många chanser att visa upp sig på allvar under coronatiden.

I Kangasala 2019 var det norska Fredrikstads damer och svenska Stora Tunas herrar som var först i mål. Stora Tuna var synnerligen Svenskt i flera bemärkelser när fyra bröder med efternamnet Svensk ingick i laget. Helt klart är att dessa lag har många utmanare i Rovaniemi. Den som följer med får se hur det går.

Fredric Portin
Yle Sportens expertkommentator