Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Midnattssolen som blev den mörka natten – Jukolakavlen i Rovaniemi en utmaning i den mörka höstnatten

Från 2021
Uppdaterad 18.08.2021 14:44.
Lähdössä paljon juoksijoita
Bild: Tomi Hänninen

Först sköt coronapandemin upp arrangemangen med ett år, sedan flyttades Jukolakavlen från våren till hösten. Det som skulle bli en fest under midnattsolen kommer att bli en kamp mot mörker då fem av sju etapper löps i Rovaniemis mörka höstnatt.

I ett och ett halvt år fick orienterarna vänta på att få löpa Jukolakavlen igen efter att coronapandemin stoppade tävlingsidrotten. Nu får man äntligen samlas till start, men med ett helt annat Jukola än vad som var planerat.

I och med att hela evenemanget nu skjutits fram från juni till augusti betyder det att Jukola nu är ett nattorienteringsevenemang.

Ett Jukola i Rovaniemi i juni hade betytt att alla etapper hade löpts i ljusa förhållanden under midnattssolen. Men nu kommer fem av sju etapper att löpas i beckmörker och det kommer att ändra en hel del på tävlingens karaktär.

Terrängen i Rovaniemi är svårläst med få hållpunkter. Speciellt i mörker kommer det att vara utmanande i den typens terräng. Kompassanvändningen kommer att vara avgörande och fältet kommer garanterat att spricka upp.

Juoksijoita metsässä
Bildtext Det blir inga tävlignar under mindsnattsolen.
Bild: Tomi Hänninen

Fördel för nordiska lagen

I lite liknande terräng löptes den senaste världscuptävlingen och där skedde överraskande mycket bommar. Nu med ännu mer mörker att bemästra kommer troligtvis en hel del bommar att sätta sin prägel på tävlingen.

Att det blir mer nattorientering än normalt betyder troligtvis också det att de nordiska lagen, eller lag med många nordiska löpare kommer att klara sig bra. Nattorientering är en mer bekant tävlingsform här än i mellaneuropa.

Det här kan bädda för de finska lagen Tampereen Pyrintö, Helsingin Suunnistajat och Kalevan Rasti. Stora Tuna, OK Kåre och IFK Göteborg känns som de starkaste svenska lagen medan Tyrving kan vara en segerkandidat från Norge.

Jukolakavlen i orientering i Villmanstrand 2016.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Venlakavlen med dansk favorit

Damernas Venla löps som vanligt under dagstid och där kan det bli en dansk seger för första gången sedan 2014. Pan Århus har ett starkt lag på fötterna med damer som Maja Alm och Andrine Benjaminsen på de avslutande etapperna. 

Av de finska lagen är Tampereen Pyrintö, Lahden Suunnistajat och SK Pohjantähti de på förhand starkaste, medan svenska Stora Tuna med Tove Alexandersson i laget alltid är att räkna med. Även norska Fredrikstad är garanterat intresserade av att försvara segern från 2019.

Venlakavlen har inte vunnits av en finsk klubb sedan 2010 då Tampereen Pyrintö var först över mållinjen. Terrängen i Rovaniemi med detaljfattiga sluttningar, kärr och tallmoar är något som de finska lagen kan ha fördel av.

Venlakavlen lördag 21.8 klockan 13.30 i TV2 på och Arenan

Jukolakavlen lördag 21.8 klockan 22.45 i TV2 och på Arenan

Båda tävlingarna kommenteras på svenska av Magnus Eklöv och Fredric Portin.