Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grannländerna Pakistan och Iran har sedan tidigare tagit emot miljontals afghanska flyktingar – frågan är vem som kommer att göra det nu?

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 06:56.
Afghanska flyktingar som kommit från Iran till Tatvan i östra Turkiet 15.8.2021. Turkiet har förstärkt sin gräns och bygger upp en mur mot Iran för att förhindra flyktingar att ta sig in.
Bildtext Afghanska flyktingar som kommit från Iran till Tatvan i östra Turkiet 15.8.2021. Turkiet har förstärkt sin gräns och bygger upp en mur mot Iran för att förhindra flyktingar att ta sig in.
Bild: AFP / Lehtikuva

Över två miljoner afghanska flyktingar är utspridda i världen. Inom själva Afghanistan finns det dessutom långt över tre miljoner människor på flykt. Samtidigt som afghanernas behov av fristad i andra länder nu väntas öka säger en del europeiska politiker att flyktingarna borde stanna kvar i Afghanistans grannländer och att de inte ska söka sig till Europa.

Över 40 år år av konflikt, flykt och fattigdom har gjort människor som flytt från Afghanistan till en av de största flyktinggrupperna i hela världen.

Under de senaste åren har en del av dem kunnat flytta tillbaka till sitt hemland medan många andra aldrig har kunnat återvända.

Grannländerna Pakistan och Iran har tagit emot de flesta afghanska flyktingar – och det handlar om över två miljoner registrerade personer.

Afghanska flyktingar vid pakistanska gränsen. Chaman 18.8.2021
Bildtext Afghanska flyktingar vid pakistanska gränsen. Chaman 18.8.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Frågan är om afghanerna kommer att fly sitt land i stora skaror nu då talibanerna börjar överta kontrollen av landet?

UNHCR har inte tills vidare sett stora flyktingströmmar vid gränsen

Åsa Widell, generalsekreterare för FN:s flyktingorgan UNHCR, säger att organisationens internationella och nationella medarbetare arbetar både inne i Afghanistan och i grannländerna men att inga stora flyktingströmmar hittills har visat sig vid gränserna.

– Nästan alla som flyr är kvar i landet. Det är ju i första hand till grannländer som människor brukar fly, och UNHCR står redo att hjälpa och assistera de länderna om det behövs.

Widell konstaterar att människor i allmänhet vill hålla sig i de områden där de känner sig hemma.

– Det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta människor som flyr vill stanna i sitt eget land eller nära det egna landet eftersom de hoppas kunna återvända hem igen.

Vad gör Europa?

Samtidigt som afghanernas behov av fristad i andra länder nu väntas öka då talibanstyret tar över och rädslan bland afghanerna tilltar, börjar Europa så småningom reagera.

Det har redan höjts röster om att flyktingar borde stanna kvar i Afghanistans grannländer och att de inte ska söka sig till Europa.

Storbritannien har presenterat en plan för afghanska flyktingar

Storbritannien har presenterat en plan för tusentals afghanska flyktingar med fokus på kvinnor, flickor och olika slags minoriteter. Avsikten är att cirka 5 000 flyktingar ska tas emot under det här året.

Premiärminister Boris Johnson säger att landets nya "generösa" flyktingprogram betyder att upp till 20 000 utsatta afghaner kan söka skydd i Storbritannien under de närmaste åren.

En passagerare visar tummen upp efter att ha landat i Storbritannien 17.8.2021
Bildtext En passagerare visar tummen upp efter att ha landat i Storbritannien 17.8.2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Schweiz: Inga stora grupper med afghanska flyktingar

Regeringen i Schweiz har meddelat att stora afghanska flyktinggrupper inte tas emot. I stället utvärderas enskilda asylansökningar och beslut fattas från fall till fall. Det räcker inte med att en person hör till en grupp som eventuellt befinner sig i nöd.

De som ansöker om humanitärt visum bör också ha en anknytning till Schweiz.

Afghaner som evakuerats från Kabul till Tyskland. Frankfurt 18.8.2021
Bildtext Afghaner som evakuerats från Kabul har lyckligt landat i Tyskland. Frankfurt 18.8.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Tyska politiker oroar sig över att flyktingfrågan aktualiseras strax före valet  – "2015 får inte upprepas"

Några veckor före valet i Tyskland börjar tyska politiker oroa sig över att afghanska flyktingar söker sig till Europa. Många minns den stora mängd flyktingar som kom år 2015, främst från Syrien. Många syrier fick då en fristad i Tyskland efter förbundskansler Angela Merkels kända uttalande "vi klarar av det". Hon såg då till att Tysklands gränser hölls öppna för flyktingarna.

– Det misstag som begicks i samband med inbördeskriget i Syrien får inte upprepas, säger center-högern CDU/CSU:s kandidat för förbundskanslersposten, Armin Laschet. Den konservativa politikern Alice Weidel (Afd) kommer med samma budskap, skriver Deutsche Welle.

Förbundskansler Merkel sa i måndags att Tyskland nu framför allt bör hjälpa Afghanistans grannländer om afghanska flyktingar söker sig dit.

Annalena Baerbock – förbundskanslerskandidat för det mer flyktingvänliga partiet De gröna – vädjar å sin sida till väst. Hon tycker att det inte är någon idé att vänta på att alla 27 EU-länder ska försöka enas i frågan. Det räcker med att EU-länder som vill samarbeta gör det.

Österrike: EU bör sträva efter att hålla de flesta afghanska flyktingar inom regionen

EU borde sträva efter att hålla de flesta människor som flyr inom regionen, säger Österrikes inrikesminister Karl Nehammer.

Enligt honom bör länder som är belägna nära Afghanistan erbjudas finansiellt stöd och också annan hjälp.

Afghaner på flygplatsen i Kabul  väntar på att bli evakuerade 18.8.2021
Bildtext Afghaner på flygplatsen i Kabul väntar på att bli evakuerade 18.8.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

"Vi stannar kvar så länge vi kan - men det råder enorm brist på resurser och pengar"

Åsa Widell konstaterar att UNHCR:s anställda kontinuerligt arbetar i Afghanistan och att de stannar kvar så länge det bara är möjligt.

Hon betonar att det nu behövs betydligt mera resurser för att kunna hjälpa de människor som är på flykt inne i sitt eget hemland.

– En halv miljon människor har flytt från sina hem bara i år. De har lämnat allt bakom sig, och de behöver allt; mat, mediciner, vatten och någon form av tak över huvudet. Eftersom det handlar om så många människor som är på flykt så töms ju våra lager ganska fort. Vi behöver mera pengar helt enkelt.

– Vi talar dessutom om världens längsta flyktingsituation. Den har pågått i över 40 år, och 90 procent av alla människor som flytt befinner sig i Iran och Pakistan. Det är en stor utmaning för dessa länder, och UNHCR måste stödja dem - men dessutom behövs hela omvärldens stöd naturligtvis.

Miljontals afghaner på flykt sedan tidigare

  • Afghanistan är ett av de fattigaste länderna i världen och har inte upplevt fred sedan 1970-talet.

  • De senaste händelserna är ytterligare ett mycket hårt slag mot det afghanska folket som är drabbat av mer än 40 års konflikter, torka, fattigdom, matbrist och dessutom coronapandemin.

  • Miljontals afghaner är på flykt sedan tidigare.

  • Över två miljoner afghanska flyktingar är utspridda i världen. Av dem finns 90 procent i Iran och Pakistan. Iran har tagit emot flyktingar ända sedan Sovjetunionen invaderade Afghanistan 1979.

  • Sedan tidigare var närmare 3 miljoner människor på flykt inom landet (internflyktingar). Bara i år har ytterligare 550 000 människor tvingats lämna sina hem. Av dem är 80 procent kvinnor och barn.

  • Det är farligt att fly. Risken att bli utsatt för attacker från väpnade grupper längs vägarna är hög.

  • Bland annat FN:s flyktingorganisation UNHCR hjälper flyktingar att få tak över huvudet, mat, vatten och nödhjälp.

  • Källa: FN:s flyktingorgan UNHCR

USA:s flygvapen evakuerar 640 afghaner  i ett Reach 871-C-17 Globemaster från Kabul till Qatar 15.8.2021
Bildtext USA:s flygvapen evakuerade 640 afghaner i ett Reach 871-flygplan från Kabul till Qatar 15.8.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Vem är flykting?

Flyktingar har tvingats lämna sina hem på grund av krig, konflikt eller förföljelse och de kan inte längre på ett tryggt sätt återvända till sina hem.

I slutet av 2020 fanns det 26,4 miljoner flyktingar i världen.

En flykting behöver en fristad i ett annat land. Att bli nekad asyl kan få dödliga konsekvenser.

UNHCR:s främsta roll är att se till att stater är medvetna om sin skyldighet att ge flyktingar och asylsökande skydd och handlar därefter. Länder får inte tvinga tillbaka flyktingar till ett territorium där de riskerar att utsättas för fara och de får inte heller diskriminera flyktingar.

Tårfyllda ögon på en flagga.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: Reuters, BBC, Guardian, UNHCR, Deutsche Welle

Diskussion om artikeln