I Ryssland börjar skolåret den första september – föräldrar önskar bland annat bättre skolhus och mera entusiasm av lärarna
Det är högsäsong för dem som säljer skoluniformer, skolväskor, häften och annat som behövs inför skolstarten. I Ryssland får eleverna njuta av sommarlovet ända till den första september då skolorna i hela landet inleder höstens arbete.
Dagen kallas ”Kunskapens dag” och är en fest för dem som börjat i första klass. De brukar få gåvor och gratulationer.
Lärarna i sin tur brukar få blommor av sina elever och skolgårdarna fylls av förväntansfulla, finklädda barn och stolta föräldrar.
Vissa gillar skoluniformerna
Anna Sobinkina från Moskva börjar i tvåan i höst och hon tycker mycket om skolan. I ettan gillade hon alla ämnen lika mycket och var mycket nöjd över att få fina vitsord.
Men än längtar hon inte till skolan utan vill koppla av en tid till. Det gör hon på utfärd till staden Petrozavodsk i ryska Karelen tillsammans med sin mamma Jelena.
I Annas skola bär eleverna uniform. Jelena Sobinkina säger att många föräldrar tycker om uniformerna för de gör att alla barn kommer lika klädda till skolan.
Själv skulle hon föredra valfri klädsel, men dottern Anna är mycket förtjust i sin uniform. Hon vill bära vit blus varje dag. Då känner hon sig betydelsefull och stolt, gissar hennes mamma.
Penaler och linjaler har blivit dyrare
Det är mycket som ska skaffas inför skolstarten och det kan bli dyrt.
På nationell nivå räknar den ryska statistikcentralen med att det i medeltal kostar omkring 21 000 rubel att utrusta ett barn. Det är ungefär 240 euro.
Priset på skoltillbehör har stigit avsevärt i år och till det finns åtminstone två orsaker.
Den ena är de stigande priserna på material som polymerer och cellulosa. De har blivit dyrare på grund av coronaviruset. Efterfrågan på skyddsutrustning och behållare för hemtransport av mat har ökat och då har priserna gått upp.
En annan orsak är president Putins löfte inför höstens parlamentsval om ett engångsbidrag till alla familjer med skolbarn.
Varje barn i åldern sex till arton år får tiotusen rubel (ca 115 euro) nu inför skolstarten. Mera pengar i rörelse lockar försäljarna att höja priserna.
Barnen borde inte plugga bara för prov
Jelena och Anna Sobinkina är mestadels nöjda med skolan. Eleverna blir väl bemötta och lärarna reagerar genast om någon till exempel blir mobbad, säger Jelena. Det hon skulle önska av lärarna är mera entusiasm.
- Nu handlar det mest om att eleverna uppmanas lära sig för att klara prov, men jag önskar att lärarna skulle utstråla genuin entusiasm över sitt ämne, säger Jelena Sobinkina.
Anna påpekar genast att hennes lärare minsann har utstrålning.
Också familjen Gajev, som består av Julija, Oleg och Polina, tycker att skolan är bra även om skolhuset börjar vara nedslitet.
Pappa Oleg tycker man borde bygga en ny, modern skola med bättre lokaler. En bättre gymnastiksal och gärna också en simbassäng vore bra, tycker han.
Ett nytt statligt projekt ska inom de närmaste fyra åren ge Ryssland 1 910 nya skolhus med plats för sammanlagt 1 200 000 elever. År 2018 fanns det 41 349 skolor i landet.
I hela landet finns det sammanlagt omkring 17 miljoner skolelever. Antalet ökar de närmaste åren eftersom det har fötts fler barn.
Lärarna är inte längre lika högaktade
Julija Gajeva har jobbat som lärare i 19 år och hon säger att förhållandet mellan lärarna och föräldrarna har förändrats.
Lärarnas status har sjunkit. Tidigare var de högt uppskattade och nästan ärade, nu är föräldrarna mera kritiska och det är ibland problematiskt.
Lönerna är heller inget att hurra för. En lärare får mellan 25 000 och 50 000 rubel per månad, beroende på arbetserfarenhet och antal undervisningstimmar. Julija tycker inte det är mycket pengar med tanke på vad allt numera kostar.
Det bästa med skolan är bemötandet och umgänget, tycker familjen. Lärarna med sin livserfarenhet delar med sig av sin kunskap till barnen som en dag blir vuxna. Alla barn är förstås inte så entusiastiska, vissa dagar är de inte på humör att lära sig.
Polina tycker mycket om skolan. Matematik är hennes favoritämne.
Skolorna i Ryssland är i princip gratis, men i praktiken varierar det. Vissa skolor kräver stora bidrag av föräldrarna. Pengarna används för att köpa undervisningsmaterial eller renovera skolhuset.
Det förekommer också korruption inom skolvärlden. Det innebär att en del av de pengar föräldrarna bidrar med går i rektorns eller lärarkårens fickor.