Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Aurora Botnia klar för leverans – jungfrufärd om bara en dryg vecka

Uppdaterad 19.08.2021 12:07.
En färja i vattnet.
Bildtext Arbetet med att färdigställa Aurora Botnia har pågått hela sommaren i Raumo.

Den nya Kvarkenfärjan Aurora Botnia är klar för leverans, meddelar Wasaline. Lördag 28 augusti sker första avgången med den nya färjan från Vasa.

Wasaline har fått en bekräftelse från varvet Rauma Marine Constructions att Aurora Botnia levereras i slutet av augusti.

Wasalines vd Peter Ståhlberg vågar ändå inte andas ut riktigt ännu.

– Det känns som en efterlängtad etapp. Men det är oerhört många praktiska detaljer som ska ordnas, så man får kanske vänta på den positiva känslan tills allt är i gång, säger Ståhlberg.

I ett par repriser har leveransen försenats, men nu är passagerarfärjan alltså klar för att börja trafikera mellan Vasa och Umeå.

En skäggig man i vit skjorta.
Bildtext Mycket arbete återstår ännu, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

"Kan inte bli en bättre kväll för en premiärtur"

Jungfruturen kommer att ske lördagen den 28 augusti med två avgångar från Vasa och en avgång från Umeå, skriver Wasaline i ett pressmeddelande. Fredagen den 27 augusti är det ingen trafik då byte av fartyg sker.

Överlåtelsen av fartyget kommer att ske den 25 augusti i Vasa, vilket blir ett tillfälle som streamas så att alla intresserade kan ta del av det.

– På grund av pandemin kommer det tyvärr inte att vara så många inbjudna som vi hade tänkt från dag ett. Men det är klart vi ska fira, även om det blir ganska måttligt, säger Ståhlberg.

Ståhlberg poängterar att jungfrufärden tre dagar senare sammanfaller med firandet av villaavslutningen.

– Det är kväll och mörkt ute och man ser eldarna i skärgården, så det kan ju inte bli en bättre kväll för en premiärtur.

Artikeln är uppdaterad 18.8.2021 klockan 15.32 med Peter Ståhlbergs kommentarer.