Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ville Skinnari ger nytt besked om biståndet till Afghanistan: Behovet av humanitär hjälp kommer att öka

Från 2021
Ville Skinnari.
Bildtext Ville Skinnari är ansvarig minister för Finlands bistånd. Han säger att biståndet inte avslutas i Afghanistan, men att man har tagit time out.
Bild: Silja Viitala / Yle

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Skinnari säger till Svenska Yle att behovet av humanitärt bistånd kommer att öka i Afghanistan. Att Finland avbryter allt biståndsarbete i landet förklarar han med att det behövs en paus i ett det här läget.

Tidigare idag rapporterade vi att fler biståndsorganisationer avvaktar med tanke på fortsatt biståndsarbete i Afghanistan. Vissa, till exempel Fida som stöder utbildningen av kvinnliga tandläkare, vill fortsätta arbetet om det är möjligt.

Också Svenska Afghanistankommittén, som är den näst största mottagaren av svenskt bistånd, meddelar att organisationen önskar fortsätta med biståndsarbetet.

Samtidigt har Utrikesministeriet meddelat att man avbryter alla projekt i Afghanistan. Ville Skinnari som är ansvarig minister, förtydligar att det snarare handlar om en paus, än att stoppa allt arbete.

- Vi följer situationen varje vecka, varje dag och varje timme. Igår sade jag att utvecklingssamarbetet har avbrutits på grund av betydande förändringar i omständigheterna. Men faktum är att behovet av bistånd i landet står kvar, vad gäller kvinnor och barn.

- Vi ska följa situationen och kolla läget med kollegorna i EU-länderna, Norden och globalt, säger Skinnari.

En del organisationer anser att behovet av bistånd snarare kommer att öka än minska i den här situationen, hur ser du på det?

- Behovet av humanitärt bistånd kommer att öka. Men som sagt så ska vi se på situationen och bygga en strategi, säger Skinnari.

Hur vet vi att pengarna inte har hamnat i talibanernas fickor?

Afghanistan är den största mottagaren av finländskt bistånd som har uppgått till 30 miljoner euro per år. Pengarna har använts till minröjning, flickors utbildning, finländska och internationella biståndsorganisationer.

Finns det en risk för att finländska biståndspengar redan har hamnat i talibanernas fickor?

- Nej, det är omöjligt. Världsbanken och FN till exempel har sådana strukturer att man kan se var pengarna finns och man kan frysa dem till olika sektorer. Så det är omöjligt.

Vad händer med personer i samarbetsorganisationer som kan befinna sig i fara efter att talibanerna fick makten?

Inom de biståndsorganisationer som har samarbetat med finländska biståndsgivare finns afghaner som kan vara hotade efter att talibanerna har tagit makten.

Hur mycket undersöker ni om de befinner sig i fara?

- Situationen är jättesvår och vi följer den varje dag. Regeringen har tagit en linje som betyder att vi har varje finländare ombord. Men det finns många frågor just nu och vi måste kolla med kollegor hur vi kan arbeta med dem.

- Faktum är att det behövs så mycket hjälp just nu, att organisationer som FN och EU måste ha en roll där, säger Skinnari.