Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Polsk spjutkastare auktionerade ut sin färska silvermedalj – för att rädda livet på bebis

Från 2021
Maria Andrejczyk firar med den polska flaggan.
Bildtext Maria Andrejczyk.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Polska spjutdamen Maria Andrejczyk hann inte vara ägare av en silvermedalj länge förrän hon var beredd att skicka den vidare för ett gott ändamål. Andrejczyk auktionerade ut silvret för att finansiera en hjärtoperation som ska rädda livet på ett litet barn.

Det är amerikanska ESPN som berättar om hur Andrejczyk startade auktionen på Facebook för att rädda livet på ett litet barn från hennes hemland Polen.

Spjutkastaren hade upptäckt en insamling för 8 månader gamla Miloszek Malysa, som har ett allvarligt hjärtfel och behöver opereras för att överleva. Andrejczyk tog nyligen sin första OS-medalj i karriären då hon knep silver i Tokyo, och sålde silverpengen för totalt 125 000 dollar, vilket motsvarar drygt 121 000 euro.

Summan räcker för att pojken ska kunna opereras vid Stanfords universitetssjukhus i Kalifornien.

25-åriga Andrejczyk bekräftade senare att det var en polsk dagligvarukedja som gav det vinnande budet. Polskan fick dessutom tillbaka sin medalj.

I OS i Rio för fem år sedan var hon bara ett par centimeter ifrån att knipa medalj. År 2018 fick hon en cancerdiagnos, som hon alltså framgångsrikt repat sig ifrån.

Diskussion om artikeln