Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Åland United klarade första Champions League-kvalhindret galant – krossade tiofaldiga rumänska mästarna

Uppdaterad 18.08.2021 22:43.
Cassandra Korhonen vandrar på planen.
Bildtext Svenska målsprutan Cassandra Korhonen gjorde matchens fjärde och sista mål.

Förstaseedade Olimpia Cluj var ingen match för Åland United i semifinalen av Champions Lague-kvalturneringen hemma i Mariehamn. De regerande finländska mästarna står två hinder ifrån en gruppspelsplats – men redan en seger på lördag ger föreningen ett tillskott på 100 000 euro.

Ett nytt upplägg är på agendan denna säsong i damernas Champions League, där den första kvalrundan kickat igång.

Den första kvalomgången består av miniturneringar på fyra lag, därifrån den bästa går vidare till nästa runda. I den andra – och sista – kvalronden spelas klassiska dubbelmöten, därifrån den bättre i varje matchpar går till gruppskedet. Detta är första säsongen som turneringen innehåller gruppspelsmatcher likt herrversionen.

Regerande finska mästarna Åland United står som värd för en av miniturneringarna i första kvalskedet. I dag spelades semifinalerna, och på lördagen avgörs det vem som går vidare från denna fas.

På förhand såg kvällens semifinalmotstånd ut att vara tuffaste möjliga för Finlands representant – Uefa hade seedat rumänska FCU Olimpia Cluj som Ålandsturneringens etta. Cluj har tagit hem den inhemska ligan varje gång sedan den startade år 2010.

Två mål per halvlek

Men väl ute på hemmaplanen visade sig Åland United vara klasser bättre än sina rumänska gäster. Efter 45 minuters spel hade man redan ett bra grepp om matchen, framför all tack vare Mariana Jalecas dubbel.

1–0 kom då knappt hälften var spelat av öppningshalvleken. Dana Leskinen gav ett inlägg, Cassandra Korhonen släppte bollen ned bakåt och Jaleca gjorde inga misstag från en paradposition.

Strax före halvtidsvisslan satte portugisiskan Jaleca en lyftning mot straffområdet som såg ut som ett inlägg. Men rumänska målvakten Erin Louise Seppi missbedömde bollbanan totalt och ledningen var fördubblad.

Det blev till slut en åländsk kross i den första CL-matchen. I den andra halvleken nickade en stark Anna Westerlund in 3–0 och envisa målmaskinen Cassandra Korhonen gjorde ännu 4–0.

Schweiziskt motstånd på lördag

Det första av tre hinder före gruppspelsskedet är alltså avklarat för Åland United. På lördag spelar man final i miniturneringen i Mariehamn.

Där väntar schweiziska mästarna Servette, som seedades som tvåa i turneringen. Servette slog tidigare i dag nordirländska Glentoran med 1–0 i den första semifinalen.

Lördagens final börjar klockan 20. Ålandsklubbens sportchef Mikael Virta har bekräftat för Yle Urheilu att en seger i den matchen ger föreningen 100 000 euro.

Ett avancemang från den andra omgången till gruppspelsskedet skulle i sin tur ge ytterligare 400 000 euro.

Champions League-kvalturnering i Mariehamn

Servette–Glentoran 1–0 (1–0)

Cluj–Åland United 0–4 (0–2)