Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Först bjöd Hangö på skolmat under sommarlovet – nu testar staden gratis frukost i skolorna

Från 2021
Uppdaterad 19.08.2021 10:17.
Barn äter en smörgås på ett daghem.
Bildtext Personalen kommer att föra bok över hur många som äter frukost i skolan. Bilden är en arkivbild och inte från Hangö.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

I Hangö går man in för ett försök att erbjuda frukost åt eleverna i skolorna tre dagar i veckan. Frukost serveras eleverna i både grundskolan och gymnasiet.

Frukosten serveras måndag, onsdag och fredag mellan klockan 7:45 och 8:15. Försöket pågår från den 30 augusti fram till den 17 december.

Tanken är att se om frukosten gör att barnen orkar bättre och samtidigt skapa bättre förutsättningar för barn från familjer som har det ekonomiskt knapert.

Personalen kommer att föra bok på hur många som äter frukost för att utvärdera försöket med tanke på framtiden.

Så här mycket kostar det

Försöket med avgiftsfri frukost finansieras med pengar som bildningsväsendet har reserverat för kosthållets kostnader för år 2021.

Enligt stadens beräkningar kostar en frukost bestående av bröd, margarin, pålägg, grönsaker och mjölk mellan 3 600 och 4 600 euro. Det här gäller för 100 personer i 40 dagar. Om enbart gröt och mjölk serveras blir kostnaderna för samma mängd och tid mellan 2 700 och 3 600 euro.

Försöket är resultatet av den motion som vänsterförbundets Birgitta Gran och 22 andra fullmäktigeledamöter undertecknat. Hangö fullmäktige godkände motionen på sitt möte 10.8.

Hangö stad har tidigare fattat beslut om om att servera barnen skollunch under sommarlovet.

Diskussion om artikeln