Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tredje vaccindos mot covid-19 föreslås för alla amerikaner

Pfizer-Biontechs vaccin ska ges i Los Angeles i Kalifornien den 11 augusti 2021.

Hälsovårdsmyndigheterna i USA rekommenderar att alla amerikaner ska få en tredje dos av Pfizers eller Modernas coronavaccin.

Den tredje dosen ska ges åtta månader efter att man fått sin andra spruta. Vaccinationerna skulle inledas den 20 september.

– Vår plan är att skydda amerikanerna och att vara steget före det här viruset, säger folkhälsomyndigheten CDC:s direktör Rochelle Walensky.

De som vaccinerats med Johnson & Johnsons vaccin tros behöva en andra spruta.

Vaccinationsplanerna ska utvärderas av USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA och av en rådgivande panel inom CDC.

Hälsovårdsmyndigheterna säger att det är tydligt att det skydd som vaccinerna erbjuder avtar med tiden. Enligt myndigheterna kan det nuvarande skyddet mot allvarliga fall av covid-19 avta under de kommande månaderna, speciellt hos dem som löper större risk att insjukna och hos dem som vaccinerades i ett tidigt skede då vaccinationerna körde i gång.

Hälsovårdsmyndigheterna pekar också på erfarenheterna från Israel där antalet svåra fall av virussjukdomen har ökat. I Israel ger man redan en tredje dos till personer över 50 år för att hålla läget under kontroll.

Källor: AP, Reuters