Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesministeriet föreslår att flyktingkvoten höjs med 950 – inrikesminister Ohisalo: Vi är bättre förberedda än vid migrantvågen 2015

Från 2021
Uppdaterad 19.08.2021 08:16.
Inrikesminister Maria Ohisalo gästar Yles morgonstudio.
Bildtext Inrikesministeriet föreslår att Finland höjer sig flyktingkvot med 950. Det säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) i Yles morgonprogram.
Bild: Silja Viitala / Yle

Inrikesministeriet föreslår att Finland höjer sin flyktingkvot till 2 000. Det säger inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) i Yles morgonprogram.

Just nu är flyktingkvoten 1050, så enligt förslaget skulle den höjas med 950. Förslaget kommer att presenteras under regeringens budgetförhandlingar den 7–8 september.

En av orsakerna är den väntade migrantvågen från Afghanistan, men också situationen i Baltikum, där Belarus skickat migranter till sina grannländer.

– De flesta migranter från Afghanistan kommer att ta sig till grannländerna, men en del av dem kommer att komma till Europa. Alla EU-länder borde förbereda sig på det, säger Ohisalo.

Är det möjligt att krisen med människor på flykt år 2015–2016 upprepas i och med maktskiftet i Afghanistan?

– EU är bättre förberett den här gången. Vi måste agera innan migranterna kommer till Europa – vi måste vara på plats i närområdet och erbjuda hjälp och stöd till människorna där.

Ohisalo säger att Finland är en aktiv aktör i migrant- och flyktingfrågor i EU. Det betyder bland annat att myndigheterna erbjuder hjälp till andra medlemsländer om det behövs. Till exempel har Finland skickat patruller för att stödja gränsbevakningen i Lettland och Litauen.

Färre asylsökande än förr – pandemin en orsak

Det senaste året har det kommit färre asylsökande till Finland än tidigare. En orsak är coronapandemin, men det har också blivit svårare att ta sig från ett land till ett annat som asylsökande. Regeringen har ändå aktivt diskuterat situationen i Afghanistan, där tusentals människor tvingats på flykt.

– Jag är stolt över att regeringen har agerat så snabbt, säger inrikesminister Ohisalo.

Finland har bland annat börjat evakuera finländare och afghaner som jobbat för Finland och allierade.

– Utrikesministeriet ansvarar för evakueringen från Afghanistan. När människorna kommer till Finland tar inrikesministeriet vid och hittar en kommun för dem att bo i, säger Maria Ohisalo.

Finland anslår pengar för afghaner på flykt

Inrikesministern deltog tidigare i veckan i ett ministermöte med EU:s inrikesministrar. På schemat stod migrantproblemet i Baltikum, men situationen i Afghanistan står på agendan inom de kommande veckorna.

Unionen kommer att bestämma om människorna som är på flykt inom en snar framtid.

Finland ökar sitt bistånd till flyktingar från Afghanistan. Statsrådet uppger att man anslår tre miljoner euro för hjälp till afghaner på flykt. Pengarna kanaliseras via FN:s flyktingorgan UNHCR.