Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlejonen förlorade sin VM-generalrepetition – jakten på första VM-guldet startar på fredag

Jenni Hiirikoski ja hopea
Bildtext Så här slutade VM senast – med att Jenni Hiirikoski lyfter VM-silvertrofén.

Värdnationen Kanada var bättre med 4–1 i generalrepetitionen inför VM i ishockey. Själva VM kör i gång på fredag i Calgary och i öppningsmatchen står Kanada igen för motståndet för Finlands damlandslag.

Kanada. Kanada. Kanada.

Det är mycket Kanada nu vad damishockey beträffar. VM avgörs i Kanada, Finlands första match i VM spelas mot Kanada och i den sista förberedande matchen inför VM var det mot Kanada som Finland spelade.

Dessvärre var lönnlöven bättre med 4–1 i matchen som spelades natten till torsdag.

Förlusten till trots var det Finland som tog ledningen i matchen, genom Sofianna Sundelin, när matchen var drygt sex minuter.

Senare i första perioden kom utjämningen och i den tredje perioden lyckades Kanada tre gånger i målskyttet, var av två gånger i tomt mål.

Finland är regerande VM-silvermedaljör från hemma-VM 2019. Ja, hur gick det då? I gruppspelet förlorade Finland mot både USA och Kanada med fula siffror, 2–6 respektive 1–6, men så möttes länderna igen i slutspelet:

Semifinal: Finland–Kanada, 4–2

Final: Finland–USA 1–2 efter straffar – trots att Finland redan hann fira sitt första världsmästerskap efter Petra Nieminens mål, som sedermera underkändes.