Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Läget i jordbävningsdrabbade Haiti ännu värre efter stormen Grace

Uppdaterad 19.08.2021 12:31.
Försöken att finna överlevande i rasmassorna försvårades av stormen Grace som drog över Haiti några dagar efter jordskalvet i helgen.
Bildtext Försöken att finna överlevande i rasmassorna försvårades av stormen Grace som drog över Haiti några dagar efter jordskalvet i helgen.

Haiti har utlyst tre dagars landssorg. Samtidigt sveper den tropiska stormen Grace med kraftiga skyfall över landet, som redan går på knäna efter jordbävningen i lördags. Haitierna saknar mat, vatten och tak över huvudet, uppger den katolska biståndsorganisationen Caritas. Räddningsarbetet fortsätter, drivet av hoppet om att ännu kunna hitta överlevande under rasmassorna.

I Haiti stiger dödssiffran efter den förödande jordbävningen i helgen. Nära 2 200 dödsoffer har bekräftats, men siffran kan stiga ytterligare, eftersom över 300 människor alltjämt saknas. Över 12 000 människor skadades i skalvet, som drabbade sydvästra Haiti i lördags.

Efter jordskalvet råkade Haiti ut för den tropiska stormen Grace. Ovädret har nu tilltagit i styrka och klassas som orkan. Grace väntas nå östra Mexiko under torsdagens lopp.

Italienska Clara Zampaglione är chef för den katolska hjälporganisationen Caritas Italien, på plats i landet.

Här existerar inte ”i morgon” som begrepp. Allt handlar om att överleva dagen

På onsdagen berättarde hon att det fortfarande finns människor som ännu inte nåtts av någon hjälp överhuvudtaget efter jordbävningen på lördag morgon.

– Många saknar vatten, mat och tak över huvudet, säger hon.

Clara Zampaglione började arbeta för Caritas i Haiti år 2019.
Bildtext Många drabbade har inte fått någon hjälp alls, säger Clara Zampaglione som är chef för Caritas i Haiti.

Det drabbade området omfattar departementen, Grand’Anse, Nippe och Sud, och ligger cirka 125 km sydväst om huvudstaden Port-au-Prince. Där är förödelsen enorm och framkomligheten delvis svår.

– De som bor på de mest isolerade platserna har ännu inte nåtts av någon hjälp. På några platser har alla vattenbehållare gått sönder, så människor lider av törst.

Totalt beräknas 115 000 familjer vara berörda.

Det är svårt för hjälpen att nå fram till områden som drabbades värst av jordskalvet och stormen Grace.
Bildtext Det är svårt för hjälpen att nå fram till områden som drabbades värst av jordskalvet och stormen Grace.

Svårt för hjälpen att nå fram

Även hjälpsändningar har problem att ta sig in i området. Dels på grund av förstörelsen, dels på grund av att huvudvägen från huvudstaden till de berörda platserna, är i händerna på kriminella gäng.

– Den internationella hjälpen brukar i första hand anlända till huvudstaden Port-au-Prince för vidare frakt, men nu måste man försöka ta sig fram med med flyg eller båt, säger Clara Zampaglione.

Hon beskriver ett land som präglas av fattigdom, matbrist och våld.

Haiti hör till världens fattigaste länder med skyhög arbetslöshet och utbredd fattigdom.
Bildtext Haiti hör till världens fattigaste länder med skyhög arbetslöshet och utbredd fattigdom.

Haiti har drygt elva miljoner invånare och är ett av världens absolut fattigaste länder. Fyra av fem invånare lever i fattigdom och omkring 85 procent av haitierna saknar arbete eller är bara tillfälligt sysselsatta.

Öriket är extremt drabbat av naturkatastrofer som genom åren har orsakat stora skador på både infrastruktur och jordbruk. Ekonomin har i många år varit på tillbakagång och gör landet beroende av internationellt bistånd.

– Här existerar inte ”i morgon” som begrepp. Allt handlar om att överleva dagen, säger Clara Zampaglione.

Barn och kvinnor lider allra mest av jordskalvet och orkanen Grace som försvårade räddningsarbetet
Bildtext Barn och kvinnor lider allra mest av jordskalvet och orkanen Grace som försvårade räddningsarbetet

Mödrar lider mest

Allra tuffast har landets många ensamstående mödrar.

– För dem handlar varje dag om att försöka få ihop ett mål mat på bordet till sina barn och man ser dem gå fram och tillbaka på gatorna för att försöka sälja något litet eller byta till sig mat.

Förutom matbrist, så råder det stor brist på vatten och många hem har förstörts.

– Här brukar regnperioden, som pågår, tas emot med förväntan och glädje, men nu har alla de som förlorat sina hus ingenstans att söka skydd undan regnet.

Mödrar i Haiti bär det tyngsta lasset efter upprepade naturkatastrofer.
Bildtext Mödrar i Haiti bär det tyngsta lasset efter upprepade naturkatastrofer.

Clara Zampaglione är orolig för de unga på Haiti, som lider stor brist på framtidsmöjligheter.

– Att skaffa sig en utbildning är dyrt, de flesta skolor är privata. Och de kriminella gängen är snabba att erbjuda en bit bröd mot att rekrytera i kåkstäderna i huvudstadens utkanter.

Zampaglione anser att de beväpnade kriminella gängen har vuxit sig starkare än staten.

Haiti allt mer isolerat

Hon kom till Haiti 2019 och beskriver hur den ena rädslan efter den andra har lamslagit landet.

Från september till november 2019 rådde så kallad Pays Lock, då stora sociala protester ägde rum. Samtidigt stängde grannlandet Dominikanska Republiken sin gräns mot Haiti på grund av oro för den instabilitet som rådde i landet.

– Haiti importerar i princip allt, så det rådde brist på i stort sett allting efter ett par månaders stängda gränser, säger Zampaglione.

Hon fortsätter:

– Därefter drog det en våg av kidnappningar i utbyte mot pengar över landet och skrämde människor. Det fick ett abrupt slut under en period då coronapandemin bröt ut och spred rädsla. Men så snart det värsta av hälsokrisen lagt sig, är människor återigen rädda för kidnappningar och utpressning, som har blivit gängens sätt att finansiera sin verksamhet.

Jordskalvet i helgen samt den tropiska stormen Grace har krävt minst 2 200 dödsoffer.
Bildtext Jordskalvet i helgen samt den tropiska stormen Grace har krävt minst 2 200 dödsoffer.

Clara Zampaglione hoppas att den internationella hjälpen ska nå fram till de drabbade. Caritas har som katolsk hjälporganisation flera barfota präster i det drabbade området och kan snabbt vara på plats och se vilka behov som finns. Caritas har också ett stort internationellt nätverk med systerorganisationer som snabbt arbetar för att samla in pengar i nuläget.

– Det behövs det mesta. Förutom mat, vatten och tillfälliga tak över huvudet, behövs hygien- och sanitetsutrustning och medicinsk utrustning, säger hon.

– Det finns nämligen alltid en stor risk för att epidemier sprids efter den här typen av katastrofer på grund av att det saknas tillgång till hygien och sanitet.

Diskussion om artikeln