Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk uppfinning ska minska Finlands utsläpp med 7 procent – vi besökte anläggningen som gör det möjligt

Från 2021
Hur tillverkar man fossilfritt stål? Vi besökte Hybrits testanläggning i Luleå. - Spela upp på Arenan

SSAB kunde i onsdags leverera världens första fossilfria stål till en kund. Det var en milstolpe i ett projekt som i längden kan minska Finlands utsläpp med sju procent.

Ett stenkast från SSAB:s stålverk i Luleå, som liksom alla andra stålverk i dag släpper ut tonvis med koldioxid i luften, ligger bolaget Hybrits testanläggning. Anläggningen är en av de viktigaste kuggarna i hjulet då SSAB tillsammans med LKAB och Vattenfall ska tillverka fossilfritt stål, och därmed göra den klimatovänliga stålproduktionen grön.

I själva verket har man redan gjort det. I onsdags presenterade de tre företagen som äger bolaget Hybrit den första leveransen av fossilfritt stål som någonsin gjorts i världen.

– Det är historiskt, sade Sveriges näringsminister Ibrahim Baylan då stålet presenterades i Oxelösund där man från och med 2026 ska kunna producera fossilfritt stål kommersiellt.

Hur tillverkas fossilfritt stål? Se på videon överst i artikeln!

En leende man i medelåldern med mörkt hår och mörka ögon tittar in kameran. Han är klädd i röd kravatt och blå kostym. Han ler utan att tänderna syns.
Bildtext Näringsminister Ibrahim Baylan är nöjd över utvecklingen av fossilfritt stål i Sverige.
Bild: AOP/EPA

Men, projektet är fortfarande i sin linda. Trots att man lyckats tillverka fossilfritt stål kan man ännu inte göra det på en större, industriell nivå.

– Nästa stora steg blir att få det här till den industrialiserade skalan, säger Monika Sammelin som är områdeschef för LKAB:s gruva i Malmberget i Gällivare.

Monika Sammelin tittar in i kameran framför en hög av pellets.
Bildtext Monika Sammelin står framför fossilfria pellets som används då man tillverkar fossilfritt stål.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Och det är inte bara SSAB som tillsammans med de övriga ägarna i Hybrit ska tillverka fossilfritt stål i Sverige. Också bolaget H2 Green Steel ska bygga ett helt nytt stålverk i Boden som enligt planen ska börja producera fossilfritt stål år 2024.

Elen är den stora utmaningen

Det banbrytande i processen då det kommer till tillverkningen av stål är att man i Hybrits testanläggning i Luleå lyckats reducera, alltså ta bort syret ur, järnmalmen med hjälp av vätgas istället för med kol och koks. På så vis skapar man en så kallad järnsvamp, som sedan smälts ner i ljusbågsugnar i stålverken, och så skapas fossilfritt stål.

Pellets som kastas ner på marken.
Bildtext Pellets som ska bli järnsvamp.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Vätgasen är alltså en viktig komponent i tillverkningen av fossilfritt stål. Och för att tillverka vätgas krävs det en hel del el. För att Hybrit ska kunna gå i mål med sitt projekt krävs en tredjedel av den el som produceras i Sverige i dag, och den elen ska givetvis vara fossilfri.

Järnsvamp i handen på Åsa Bäcklin.
Bildtext Färdig järnsvamp.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

– Vi har en fördel då vi jobbar ihop med Vattenfall, så vi har dem med oss hela vägen i den här processen. Vattenfall ser över hur de kan försörja oss med el i framtiden. Och här i Norrbotten så har vi ju väldigt gott om vatten- och vindkraft och det finns förstås också planer på att bygga ut med tiden, säger Monika Sammelin.

Åsa Bäcklin står framför Hybrits anläggning i Luleå.
Bildtext Åsa Bäcklin är kommunikatör på Vattenfalls, LKAB:s och SSAB:s bolag Hybrit.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Hon får medhåll av Hybrits kommunikatör Åsa Bäcklin.

– Överhuvudtaget är Sverige ett starkt land på fossilfri el som gör att man kan göra den här processen helt fossilfri i slutändan, säger Bäcklin.

“Vi måste göra något fort”

Om allt går vägen kommer den nya tekniken att minska på Sveriges utsläpp med 10 procent och Finlands utsläpp med 7 procent, då stålverket i Brahestad går över till att tillverka fossilfritt stål under 2030-talet.

– Det känns jättebra. Vi är stolta och det känns förstås väldigt skönt och fantastiskt att vi faktiskt kan visa att vi kan göra hela processen då det kommer till fossilfritt stål. Det är en jättestor milstolpe, säger Monika Sammelin från LKAB.

Hybrits anläggning i Luleå, bild på en blå text där det står hybrit.
Bildtext Testanläggningen i Luleå forskar vidare i hur man kan tillverka fossilfritt stål på industriellnivå.
Bild: Yle / Lucas Dahlström

Hybrit kommer att bygga en demoanläggning i Malmberget som ska vara i drift år 2026. Den demoanläggningen är starten på industrialiseringen av tekniken och enligt Sammelin en viktig pusselbit i LKAB:s omställning mot att bli en framtida leverantör av järnsvamp, något som väntas kunna sänka de globala utsläppen bland bolagets stålkunder med en siffra som motsvarar tre gånger effekten av att parkera alla personbilar i Sverige för gott.

Slutmålet för både SSAB och LKAB är att vara helt fossilfria 2045.

– Man kan lugnt säga att vi har bråttom. Det är ju bara att se på klimatet i dag. Vi måste göra något fort för att få ordning på det här, säger Sammelin.