Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO fördömer de rikas jakt på en tredje vaccindos: "Som att ge ytterligare en livväst till dem som redan har en och låta andra drunkna" 

Turister avnjuter mat och dryck i Phuket, Thailand inom ramen för ett program avsett för personer som är fullt vaccinerade
Bildtext Turister avnjuter mat och dryck i Phuket, Thailand 14.8.2021 inom ramen för ett program avsett för personer som är fullt vaccinerade

De rika länderna rusar efter en tredje dos av covid-19-vaccin samtidigt som miljontals människor runt om i världen inte har fått ens en första vaccindos.

WHO ser det som omoraliskt att erbjuda redan vaccinerade människor fler doser då det finns så många människor som väntar på att alls bli vaccinerade.  

– Vi planerar att ge över extra livvästar till människor som redan klätt sig i livväst, och samtidigt låter vi miljontals andra människor drunkna helt utan livväst. Vi lämnar vissa människor helt utan skydd, säger läkaren Mike Ryan som leder WHO:s nödprogram i hälsofrågor.

WHO uppmanade nyligen rika länder att inte dela ut tilläggsdoser och att i stället hjälpa till med att skapa rättvisa och justera den stora obalans som råder mellan rika och fattiga länder i fråga om distribueringen av vacciner.

Covid-19-vaccinering i Pretoria, Sydafrika 18.8.2021
Bildtext Covid-19-vaccinering i Pretoria, Sydafrika 18.8.2021.

WHO:s uppmaning beaktas inte - både USA och Israel går in för en tredje dos

WHO:s vädjan har dock inte påverkat de länder som har beslutat sig för att låta vaccinera sin befolkning en tredje gång i kampen mot deltavarianten av viruset.

I går meddelade myndigheterna i USA att alla amerikaner får en tredje vaccindos från och med den 20 september. Dosen ska ges åtta månader efter att en person har fått de två första doserna.

Trots att de två första vaccindoserna har en betydande förmåga att minska på allvarligt insjuknande i covid-19, sjukhusvistelse och dödsfall så minskar vaccinets effekter småningom utan en förstärkande dos, anger de amerikanska myndigheterna som motivering till sitt beslut.

Också Israel har börjat planera för en tredje vaccindos för personer som har fyllt 50 år.

Tyskland och Frankrike har beslutat att erbjuda äldre människor och personer med försvagat immunförsvar en "booster". En del andra europeiska länder överväger också en tredje dos för särskilda grupper.

EU-myndigheter har hittills ansett att det inte är nödvändigt att låta hela befolkningen få en tredje dos.

Klyftan mellan "de som har" och "de som inte har" blir bara djupare

Experter inom WHO anser dock att det inte är vetenskapligt klart bevisat vilken effekt de så kallade booster-doserna har, men framför allt vill WHO betona hur viktigt det är att se till att också människor i låginkomstländer blir vaccinerade mot covid-19.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att de mest utsatta och sårbara människorna måste få en första dos innan förstärkningar börjar delas ut till redan vaccinerade människor.

– Klyftan mellan "de som har" och "de som inte har" blir bara djupare om tillverkare och ledare runt om i världen prioriterar påfyllnadsdoser i stället för att se till att de grundläggande vaccindoserna delas ut i låg- och medelinkomstländer.

Iranier väntar på att bli vaccinerade i Teheran.
Bildtext Iranier väntar på att bli vaccinerade i Teheran.

"Vaccin-apartheid"

Hittills har färre än 2 procent av 1,3 miljarder afrikaner blivit fullt vaccinerade.

Tedros uttrycker sin ilska bland annat över att Johnson & Johnsons vaccin som tillverkats i Sydafrika har skickats till Europa "där faktiskt alla vuxna i det här skedet redan har erbjudits vaccin".

– Vaccineringsorättvisan är en skam för hela mänskligheten, och om vi inte tacklar det här problemet tillsammans så förlänger vi det akuta stadiet av den här pandemin med flera år då det kunde vara över på några månader.

Också icke-statliga organisationer i Sydafrika fördömer vaccintransporterna och kallar dem för "vaccin-apartheid".

Sedan mars har miljontals vaccindoser som producerats i Sydafrika exporterats till Europa och USA, påpekar organisationerna i ett gemensamt ställningstagande.

"Det handlar enkelt och simpelt om utsugning i kolonialistisk stil"

Rika länders beslut att dela ut en tredje vaccindos "hotar löftena om en ljusare morgondag för Afrika" , säger Matshidiso Moeti, chef för WHO:s avdelning i Afrika. Hon påpekar att situationen i Afrika är mycket fragil.

– Att vissa rika länder hamstrar vaccin är ett hån mot en rättvis vaccinfördelning. Rika länder har arrangerat det så att de har i medeltal 103 vaccindoser för 100 personer. I Afrika är motsvarande siffra 6, påpekar Moeti.

Fatima Hassan på Health Justice Initiative säger till nyhetsbyrån AFP att "bolaget J&J är medskyldigt till vaccin-apartheid då vaccin för personer som verkligen behöver dem omdirigeras till de rikaste länderna på jorden. Det handlar enkelt och simpelt om utsugning i kolonialistisk stil".

Dr Matthew Kavanagh vid hälsoinstitutet vid universitetet i Georgetown säger för sin del till The Guardian att den globala fördelningen av vacciner inte för tillfället sköts av de allmänna hälsomyndigheterna utan i stället av en handfull företagsledare "som genomgående prioriterar européer och nordamerikaner framom afrikaner".

Mobil vaccineringspatrull  i Colombo, Sri Lanka
Bildtext Mobil vaccineringspatrull i Colombo, Sri Lanka

Också mediciner måste göras tillgängliga för alla

WHO och Unitaid har också oroat sig över rapporter om global brist på en viktig medicin som används vid behandling av covid-19-patienter.

Läkemedlet tocilizumab kan ha en avgörande roll för allvarligt sjuka patienter, och medicinen måste fördelas rättvist, betonar organisationerna.

Källor: WHO, The Guardian, AP, Reuters