Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

40-årig man misstänks för grov människohandel – offret är hans hustru

Uppdaterad 19.08.2021 14:44.
Helsingfors-Vanda flygplats i mars 2021.
Bildtext Polisen fick nys om den misstänkta människohandeln på Helsingfors-Vanda flygplats.

Helsingfors polisinrättning misstänker en 40-årig man för grov människohandel. Offret är en 20-årig kvinna, som mannen gift sig med då hon fortfarande var minderårig.

Polisen misstänker att mannen smugglade kvinnan till Finland år 2017. Kvinnan ville senare skilja sig, men det gick mannen inte med på, säger kriminalkommissarie Hannu Kortelainen i ett pressmeddelande.

Från tidigare var mannen misstänkt för att ha misshandlat och utnyttjat sin hustru sexuellt. De här brotten har redan gått till åtalsprövning.

Gråtande kvinna anlände med flyg

Misstankarna om människohandel fick sin början i somras då polisen fick meddelande om att en gråtande kvinna hade anlänt till Helsingfors-Vanda flygplats tillsammans med sin man.

I sin förundersökning har polisen nu kommit fram till att mannen troligen hade kontrollerat sin unga hustrus liv helt och hållet - allt från hennes bruk av pengar till kontakter med myndigheterna. Han hade också begränsat hennes rörelsefrihet och bestämt när och var hon fick tala.

Polisen misstänker att mannen utnyttjat sitt offer sexuellt och ekonomiskt. Han ska ha kuvat henne både fysiskt och psykiskt samt hotat henne.

Kvinnan ska inte haft en chans att få ut skilsmässa, säger polisen.

Misstänkta gärningsmannen är irakisk kurd

Kortelainen uppger för STT att mannen anlände till Finland år 2015, och offret två år senare. Det ska enligt Kortelainen ha varit frågan om ett arrangerat äktenskap.

En faktor som talar för att det handlar om människohandel är att kvinnan inte tilläts använda sin självbestämmanderätt eller själv fatta beslut om giftermålet. Våld ska också ha ingått sedan början av äktenskapet, säger Kortelainen.