Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kulturminister Kurvinen: Tvåmetersregeln slopas för kultur och evenemang

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 10:26.
Kulturminister Antti Kurvinen, en blond medelålders man klädd i blå kostym, står under ett träd och tittar in i kameran.
Bild: Antti Haavisto / Yle

Kulturminister Antti Kurvinen (C) lovar att kravet på två meters säkerhetsavstånd slopas inom kultur- och evenemangsbranschen.

Kurvinen skriver på Twitter att det blir ett slut både säkerhetsavståndet och vad han kallar omöjlig uppdelning av publiken i sektioner.

Till en början är målet att möjliggöra åtminstone de allra säkraste evenemangen, skriver Kurvinen.

"Måste få förutsägbarhet"

Kurvinen skriver att Social- och hälsovårdsministeriet kommer att skicka ut ett brev med anvisningar till de regionala myndigheterna, och att anvisningarna motsvarar både hans och Undervisnings- och kulturministeriets linje.

Vidare säger han ändå att arbetet inte är slutfört, och att det nu behövs en snabb beredning för att ta i bruk coronapass, samt utsikter för när vi kan slopa begränsningarna helt i Finland.

Kultur- och evenemangsbranschen måste få förutsägbarhet och möjlighet att verka, skriver han.

De strikta reglerna för evenemang har upprört både kulturbranschen och idrotten. Tidigare i veckan meddelade Nationaloperan att de tänker trotsa restriktionerna och också finländsk fotboll har gjort revolt mot publikreglerna.

Regionförvaltningsverket: Ännu inga nya anvisningar

Regionförvaltningsverket vill ännu inte kommentera Kurvinens utspel, och säger att de ännu inte har fått något brev med nya anvisningar.

"Vi bedömer anvisningarnas inverkan på våra beslut så fort som möjligt, och hör experter i enlighet med smittskyddslagen. Vi kan informera mera när vi har gjort en bedömning. Vi kommenterar inte anvisningarna (som vi ännu inte har fått) noggrannare före det", skriver Regionförvaltningsverket i ett e-postmeddelande till Svenska Yle på torsdagseftermiddagen.

Senare på torsdagen fick regionförvaltningverket brevet av ministeriet. Du kan läsa mer om innehållet här.