Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesminister Haavisto: Vi arbetar dygnet runt för att evakuera så många som möjligt från Afghanistan

Uppdaterad 19.08.2021 18:04.
27 min

Finland fortsätter att evakuera finländare och afghaner, som bistått finländarna, från Kabuls flygplats. Utrikesminister Pekka Haavisto (De gröna) säger att Finland har lyckats evakuera 34 personer sedan talibanernas maktövertagande i söndags.

Vi har två utsända på plats i Kabul som arbetar dygnet runt för att få finländarna i Afghanistan och de 170 afghaner som finns på Finlands så kallade lista ut ur landet, sa Haavisto.

– Det är ett handarbete att kontakta alla och få dem vidare på olika flygplan ut ur landet. De flygs inte nödvändigtvis direkt till Finland, utan till olika destinationer runtom i världen. Säkerhetsläget varierar hela tiden på flygplatsen, men det har ändå fungerat någorlunda.

Precis som alla andra länder är myndigheterna i Finland ändå oroliga över tidspressen.

– Det sägs att vi har hela augustimånad på oss, men vi försöker förstås vara så snabba som möjligt, säger Haavisto.

Han tror ändå att det är realistiskt att få ut alla finländare och deras medarbetare från Afghanistan inom utsatt tid. Haavisto säger att det inte finns några egentliga juridiska problem vad gäller evakueringarna i det här skedet. I vissa fall kan resedokument saknas men det finns förståelse för det här på de internationella flygplatserna, säger han.

Afgaanit juhlivat Afganistanin itsenäisyyspäivää Kabulissa, taustalla revitty juliste Afganistanin entisestä presidentistä.
Bildtext Finland har lyckats evakuera 34 personer sedan talibanernas maktövertagande i söndags.

"Försöker hålla kontakt med alla på våra listor"

Utöver finländare har nu också en del afghaner kommit genom säkerhetskontrollerna på flygplatsen i Kabul och är på kommande till Finland. Finländare med finskt pass har ändå haft betydligt lättare att komma vidare från flygplatsen i Kabul, konstaterade Haavisto.

Det finns ett beslut om att det handlar om 170 afghaner som bistått finländare i Afghanistan. Många anser att gruppen borde vara större och omfatta till exempel ambassadens säkerhetsvakter. Det här diskuterades på Utrikesutskottets extra insatta möte på torsdagen. Olika åsikter uttrycktes och inget beslut fattades.

– Nu har vi full fokus på att få så många som möjligt ut ur Afghanistan. Vi försöker hålla kontakt med alla på våra listor och se till att de är i säkerhet. Samarbetet med övriga Norden har fungerat bra.

Flyktingkvoten kan utökas

På frågan om Finlands flyktingkvot borde utökas för att möta det nya behovet svarade Haavisto att det är en fråga för budgetförhandlingarna senare.

Ett förslag om en utökning av flyktingkvoten till 2 000 lades i morse fram av inrikesminister Maria Ohisalo (De gröna). Förslaget tillbakavisades snabbt av både Samlingspartiet och Sannfinländarna.