Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordmånga amerikaner lämnar sina jobb i hopp om frihet och flexibilitet – snart kan trenden också nå Finland

Från 2021
Uppdaterad 26.08.2021 06:49.
Två sjukskötare klädda i blå skyddsdräkt tar av sig sina handskar vid en coronatestningspunkt.
Bildtext Under pandemin har knappt hälften av arbetskraften fått arbeta på distans. Men många jobb, till exempel inom social- och hälsovårdsbranschen, är fortfarande bundna till vissa platser och tider.
Bild: Silja Viitala / Yle

I USA lämnar många sina jobb i hopp om mer fritid, frihet och flexibilitet. I Finland har man ännu inte märkt av en liknande trend, men pandemin har gett många tid eller orsak att fundera över sin arbetssituation och vad de vill med sitt arbetsliv. "Människor kan vara helt annorlunda då de kommer tillbaka till arbetsplatsen", säger en expert.

Arbetsmarknaden har börjat återhämta sig från arbetslösheten och permitteringarna som pandemin förde med sig. I Finland ökar både antalet sysselsatta och antalet lediga jobb.

Världsekonomins motor USA har börjat dra igen, men samtidigt väljer rekordmånga amerikaner nu att vinka adjö till sina arbetsgivare. Tidningen Wall Street Journal rapporterar att bara i april lämnade fyra miljoner arbetstagare, alltså närmare tre procent av den totala arbetskraften, sina jobb.

Enligt nyhetssidan Axios har pandemin gett amerikanerna tid att överväga sitt yrkesval och balansen i arbetslivet. Nu vågar många jaga drömmar om mer fritid, mer flexibilitet eller ett sprillans nytt yrke.

Distansarbete ger autonomi och frihet

Kan man märka av samma fenomen i Finland?

– För tillfället har vi inte sett det där. Det är för tidigt att säga. Det är först när pandemin är över och vi lever i det nya normala och försöker fungera med hybridmodellen, som vi kommer att se hur människor förändrats.

Det konstaterar Lotta Savinko, som är chef för arbetslivsfrågor vid akademikerfacket Akava.

Lotta Savinko PLK
Bildtext Lotta Savinko vid akademikerfacket Akava säger att det är för tidigt att med säkerhet säga hur pandemin påverkar människors förhållningssätt till arbetslivet.
Bild: Esa Fills / Yle

Men hon tror nog att pandemin har ändrat människors förhållningssätt till arbete. De som jobbat på distans har blivit mer självstyrda och önskar sig mer autonomi i arbetet också efter pandemin.

– Många funderar på hur, när och var man vill jobba. Man vill motiveras av arbetet, ha meningsfulla ärenden, och möjligheten att utveckla sitt kunnande.

– Vi har varit tvungna att dämpa tempot från ett hyperaktivt liv där man springer omkring från morgon till kväll hela tiden. Det kan vara att många värderar balansen mellan familjen och arbetslivet. Människor kan vara helt annorlunda då de kommer tillbaka till arbetsplatsen.

Många branscher har präglats av utmattning

Men Savinko påminner om att det är knappt hälften av arbetskraften som haft möjlighet att jobba på distans. Många arbeten är fortfarande bundna till vissa platser och tider. Alla har inte haft möjlighet till mer frihet och flexibilitet i arbetet.

För dem har i stället problem med arbetshälsan och ork i arbetslivet blivit mer påtagliga under pandemin. 

Bland annat lärarkåren har plågats av utmattning under pandemin och en tredjedel av lärarfacket OAJ:s medlemmar har övervägt att byta jobb.

Också sjuksköterskorna har varit utmattade under pandemin och över hälften av dem har funderat på att byta bransch.

– Jag tror att arbetshälsa, arbetarskydd och måttlig arbetsmängd blir viktigare för dem. Och välmående i arbetslivet, säger Savinko.

"Pandemin har satt fart på förändringar"

Atte Mellanen, som är konsult i förändringsledning, tror också att pandemin högst antagligt inverkat på människors förhållningssätt till arbetet.

Men många av de saker som kommit upp till ytan under pandemin är trender som observerats redan långt tidigare. Pandemin har bara satt fart på förändringen.

– Till exempel distansarbetet och att man önskar sig frihet i arbetet. Nu har man sett att många arbetsuppgifter kan utföras oberoende av tid och plats. Alla rädslor för att man inte skulle kunna göra det har i stort sett varit onödiga.

Mellanen tror också att pandemin tvingat många att stanna upp och fundera på sin situation, sina värderingar och framtida förhoppningar.

Atte Mellanen
Bildtext Atte Mellanen, konsult i förändringsledning, säger att pandemin satt fart på trender som kommit upp till ytan redan långt tidigare.
Bild: Riikka Kantinkoski

– Hur förhållningssättet till arbetet förändras beror på individen, men också på branschen. Vissa branscher har drabbats väldigt hårt, människor har permitterats eller avskedats. Då är det naturligt att känslan av stabilitet och trygghet rubbats.

Nya utmaningar för cheferna

Många av dem som fått jobba på distans kommer att vilja hålla fast vid den möjligheten.

– Men en stor del av dem jag pratat med hoppas också att man snart ska få träffa kollegor och kunder igen. En intressant fråga blir hur man kommer att bygga upp en gemenskap utan att man slopar fördelarna med distansjobb, säger Mellanen.

De distansarbetande anställda är allt mer självstyrda och tar ett större ansvar för det egna arbetet. Det här blir en ny utmaning för cheferna.

– På något sätt ska man ge den anställda frihet i att uppnå mål, samtidigt som man ska ge riktning och ramar inom vilka man opererar, säger Mellanen.

Savinko är inne på samma spår:

– Hur ska man leda de här självständiga människorna som har en klar bild av hur de vill jobba? Det är väldigt svårt att förutspå. Det tar en viss tid innan alla hittar sina platser.

Hon tycker att det är intressant att se hur arbetslivet kommer att se ut efter pandemin.

– Kommer vi att komma överens om nya arbetsvillkor eller kommer vi att se samma fenomen som i USA?

– Men det kan också vara så att vi tror att allting kommer att förändras, men ett år senare fungerar allting som innan pandemin. Vi får se hur det blir.