Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländsk kollaps i EM-premiären mot Sverige – blågula volleybolldamerna tog första EM-segern på 50 år

Från 2021
Isabelle Haak slår bollen över nätet.
Bildtext Isabelle Haak gjorde fenomenala 42 poäng och ledde Sverige till premiärseger i EM-matchen mot Finland.
Bild: LEHTIKUVA / SICA SZABO

Finland mot Sverige är ett sällsynt matchpar i volleybollmästerskap. I dagens EM-premiär var en skön blåvit seger nära – men i stället blev det Sverige som fick fira i sin efterlängtade mästerskapsåterkomst.

För andra mästerskapet i rad och fjärde gången totalt spelar Finlands volleybollandslag för damer i EM.

Holland och Turkiet är klara favoriter i Finlands grupp. Övriga lag är Ukraina, Sverige och gruppens värdland Rumänien. De fyra bästa går vidare till åttondelsfinal – i EM 2019 missade finländskorna avancemang efter att ha slutat på femte plats i sin grupp.

Just ett avancemang från gruppen är vad Finland siktar på i Cluj-Napoca. I dagens premiärmatch väntade Sverige, som var tillbaka i EM-sammanhang efter en paus på hela 38 år.

Finland rankas som 21:a i Europa, medan Sverige är en bit bakom med plats 34. Men svenskorna gick ändå in i dagens match som favoriter.

Svensk damvolleyboll har tagit stora steg framåt på sistone och antalet svenska utlandsproffs har ökat kraftigt. I vårens EM-kval vann man fem av sex matcher och tog hem sin grupp.

Dagens match började ändå i blåvitt kommando. Finland tog hem första set tajt (26–24) och det andra lite klarare (25–17). Men sedan skulle matchen vända totalt.

Haak avgjorde på egen hand

Finland fick nöja sig med en poäng i premiären. Svenska storstjärnan Isabelle Haak började få fason på sitt spel och dominerade. Sverige tog hem både tredje och fjärde set, då Finland inte lyckades förvalta en matchboll i fjärde setet.

I sista set blev det nervigt och Finland kom nära. Men det blev svensk seger även i femte set med 15–13. Detta var Sveriges första vinst i EM sedan 1971, och den första över Finland på 25 år.

– Finland kom in i matchen så bra. Det här resultatet grämer, i och med att det fanns chans fanns till något bättre. Sverige såg inte alls så starka ut som väntat och Finlands spel var i skick, menade Yles expert Pauliina Vilponen.

Just Turkietproffset Haak blev tungan på vågen. Hon stod för fenomenala 42 poäng i matchen – Finlands främsta poängplockare Anna Czakan noterades för 20 pinnar.

– Hon gör ett gigantiskt poängantal. Hon gjorde också otroligt många misstag, som alla andra, men hennes rutin avgjorde på slutet, vilket, tyvärr, var väntat, konstaterade Vilponen.

Finland spelar fem matcher på sex dagar i gruppspelet. I morgon står tuffa Holland för motståndet.

Dam-EM i volleyboll, grupp E

Sverige–Finland 3–2 (24–26, 17–25, 25–19, 27–25, 15–13)

Holland–Ukraina 19.00

Diskussion om artikeln