Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Social- och hälsovårdsministeriet anser att 2 meters avstånd under evenemang inte behövs, på vissa villkor

Från 2021
Människor som deltar i Behms konser under festivalen Tammerfest i Tammerfors i juli 2021.
Bildtext Det ska vara glest mellan deltagarna för att risken för smittspridning ska vara låg. Bilden är från Behms konsert i Tammerfors i juli 2021.
Bild: Miikka Varila / Yle

Social- och hälsovårdsministeriet har gett en rekommendation om hur man tryggt kan arrangera offentliga tillställningar både under accelerationsfasen och spridningsfasen av coronaepidemin.

Ministeriet anser att man både inomhus och utomhus kan ordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar om det är sannolikt att evenemangen för med sig bara en liten risk för smittspridning.

Kriterierna för allmänna sammankomster som innebär en låg risk är att allmänna hygienregler efterföljs, inklusive rekommendationer om att bära munskydd.

Deltagarna eller besökarna ska också ha egna platser och de ska undvika att vara i omedelbar närhet av andra personer.  Högst 75 procent av den maximala publikkapaciteten ska utnyttjas. Deltagarna uppmanas undvika att använda rösten för mycket. Situationer där det uppstår köbildning ska undvikas.

Då tillställningar ordnas på det här sättet behöver man inte begränsa antalet deltagare. Vidare behöver man inte ha ett säkerhetsavstånd på 2 meter mellan deltagarna, anser ministeriet.

Ministeriet bereder också frågan om att eventuellt ta i bruk coronapass i samband med olika evenemang. Passen är avsedda att minska smittspridningen och bidra till att samhället kan öppnas upp igen.

Diskussion om artikeln