Hoppa till huvudinnehåll

Sport

KuPS Europadröm så gott som död – Bundesligamotståndet klart bättre inför bengaltätt bortafölje

Uppdaterad 19.08.2021 21:29.
1 min

Ett mirakel. Det är vad som krävs för att KuPS ska ta sig till höstens gruppspel i Conference League. I hemmamatchen på Olympiastadion fick Kuopiolaget se sig köras över av ett hungrigt Union Berlin.

KuPS har tagit flera fina skalper under kvalsommaren och redan nu har man fixat en belöning på över 750 000 euro för framgångarna i ECL-kvalet.

Om man skulle ta sig förbi Union Berlin i playoffrundan och gå till gruppspelsskedet skulle man ha säkrat tre miljoner euro i prispengar. Men det scenariot ser allt annat än realistiskt ut då det första delmötet är spelat.

Tyska ligasjuan från i fjol har, precis som KuPS, aldrig spelat i en Europaturnering. Och Bundesligalaget var riktigt hungrigt i kväll på Olympiastadion, där KuPS tvingas hemmaspela då den egna arenan inte räcker till för Uefas krav.

Matchparet kändes avgjort redan efter en halvtimme. Första bortamålet kom då Union väggspelade sig fram fint på vänsterkanten och anfallaren Taiwo Awoniyi styrde in Tymoteusz Puchacz låga inspel.

Taiwo Awoniyi firar mål på knä.
Bildtext Taiwo Awoniyi var inblandad i hela tre mål.

Målet kom i minut sju, precis som då samme Awoniyi nätade bakom Leverkusens Lukas Hradecky förra helgen. Då knappa halvtimmen var spelad assisterade nigerianen till Max Kruses 2–0-mål, och ett par minuter senare var ställningen 0–3 då Kruse denna gång spelat fram till Awoniyi.

– De gjorde skickliga mål, sådana som en storklubb gör. De behövde inte mycket utrymme för att komma till avslut, funderar KuPS-försvararen Henri Toivmäki för Yle.

Kliniska gäster

Tyst bland stadions 5 632 åskådare efter gästernas brutala start? Allt annat.

Bortaföljet som det rödklädda Berlinlaget hade med sig slog de flesta finländska fotbollslags hemmaklackar. Det var stundtals riktigt rökigt vid den ena kortsidan då de Europaspelstörstande Berlinfansen blottade bengalerna.

Union Berlins fans på Olympiastadion.
Bildtext Det var bortasupportrarna som hördes mest på Olympiastadion.

Union Berlin är inte ett lag som kopplas ihop med högt bollinnehav. Någon totaldominans behövde man inte heller stå för i Helsingfors efter den så effektiva inledningen.

KuPS fick hålla i bollen på gästernas planhalva i den andra halvleken. Kuopiolaget kom till en del chanser och hade flera hörnor – Henri Toivomäki nickade i ribban på just en sådan när matchen närmade sig stopptid.

– I andra var vi betydligt bättre och kunde ha nätat, men matchen avgjordes nog redan i första halvlek, erkände kapten Toivomäki.

I stället kontrade gästerna in ännu ett fjärde mål på slutet. Andreas Voglsammers 4–0 krönte en effektiv tysk insats.

– Resultatet ljuger nog inte om nivåskillnaden mellan lagen, erkände Anton Popovitch i Veikkaus TV:s sändning.

Det finländska laget har nu en gigantisk uppförsbacke framför mig inför returmatchen, som spelas nästa vecka på Berlins Olympiastadion. Inte alltså Unions hemmaplan Stadion An der Alten Försterei, som har för stor andel ståplatser för att godkännas för Europaspel.

Resultat

Kvalet till Europa Conference League, playoff-rundan:

KuPS–Union Berlin 0–4 (0–3)

7' Taiwo Awoniyi 0–1

29' Max Kruse 0–2

31' Awoniyi 0–3

90+3' Andreas Voglsammer 0–4

Publik: 5 632

Division 1:

TPS–RoPS 2–3 (0–2)

28' Simo Roiha 0–1

35' Vertti Hänninen 0–2

52' Hänninen 0–3

71' Joakim Latonen 1–3

90+3' Kasper Hämäläinen 2–3

Publik: 1  209