Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesskolorna höjer tröskeln för att gå över till distansundervisning

Från 2021
Optima i Jakobstad.
Bildtext Optima i Jakobstad.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Tröskeln att övergå till distansundervisningen är högre nu än i våras. Det är beskedet från de stora yrkesskolorna i regionen – ett coronafall ska inte betyda att hela skolan går på distans.

I stället är det bara enstaka grupper som går över till distansundervisning. Så skedde till exempel på Vasa yrkesinstitut Vamia, senast den 16 augusti då 26 personer fick övergå till distansundervisning.

– De positiva coronabesked vi har fått hittills har alla varit begränsade till en och samma grupp, som nu är i karantän. På så sätt har vi kunnat fortsätta med närundervisning på ett tryggt sätt, säger rektor Åsa Stenbacka på Vamia.

Stenbacka är tacksam för att såväl elever som personal är flitiga på att använda mask och handdesinficeringsmedel, samt håller avstånden i mån av möjlighet.

De flesta läroinrättningar har gått in för att bara sätta den grupp där exponeringen skett i distansundervisning. Bara om merparten av skolans elever exponeras skulle situationen vara en annan.

– Att kunna avgöra vem som exponerats är viktigt, säger yrkesinstitutet Optimas rektor Ann-May Pitkäkangas.

Beslut om att övergå till distansundervisning vid läroanstalterna tas alltid i samarbete med hälsovårdsmyndigheterna.

– Om smittläget är svårt går vi över till distansundervisning men bedömningen görs separat från fall till fall, säger Boris Ståhl som är rektor vid Yrkesakademin i Österbotten.

Den här texten är en översättning av Kynnys siirtyä etäopetukseen on pohjalaisissa ammattioppilaitoksissa aiempaa korkeampi, av Iina Kluukeri och Merja Siirilä. Översättning av Filip Stén.

Diskussion om artikeln