Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I talibanernas Afghanistan ska kvinnors rättigheter respekteras, men inom ramarna för sharialag – islamforskare: "Ideologiskt har rörelsen inte förändrats, men de har lärt sig saker sedan sist"

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 10:29.
En talibansoldat bär på ett gevär. Han går förbi en affär där ansikten på kvinnor på raklamaffischer målats över.
Bildtext Talibanernas budskap och rapporter om vad som pågår i Afghanistan har varit tvetydiga.
Bild: Wakil Kohsar / AFP

Tidigare i veckan meddelade talibanrörelsen i Afghanistan att kvinnor ska få jobba. Samtidigt kom rapporter om att kvinnor skickats hem från skola och jobb. Tusentals människor försöker fly landet, samtidigt som rörelsen hävdar att den fått en facelift. Hur ser läget egentligen ut?

Susanne Dahlgren som är islamforskare och lektor vid Tammerfors universitet säger att det verkar som om talibanrörelsen förnyats sedan deras femåriga skräckvälde 1996–2001.

– Världen har förändrats, Afghanistan har förändrats. Kvinnorna är en del aktiv av samhället, säger hon i Yles morgonprogram.

Som exempel säger Dahlgren att kvinnor enligt rykten ska ha blivit hemskickade från sina jobb bara för att nästa dag bli ombedda att komma tillbaka.

– Ideologiskt har talibanerna inte förändrats. Men de har lärt sig saker sedan sist. De förstår vad som behövs för att styra landet och kvinnor behöver vara en del av det, säger Nina Björkman som är doktorand vid Åbo Akademi och har forskat i islamism.

socialantropolog susanne dahlgren på narinkens torg.
Bildtext Demokrati hör inte till talibanernas synsätt, säger islamforskare Susanne Dahlgren. Arkivbild.
Bild: Yle/Julie Ebbe

Alla omfattas av sharialag

På torsdagen utropade talibanerna det Islamiska emiratet Afghanistan. En väsentlig del av emiratet är att sharialagar implementeras.

Sharia inom islam är Allahs oföränderliga ord om hur en ska leva för att vara en god muslim. Sharialagarna är lagar som människor skapat utgående från sharia.

– Islam och sharia har tidigare synts i Afghanistans lagstiftning. Men när talibanerna implementerar sharialag blir det mera kontrollerande. Till exempel tillämpas lagar om hur människor ska klä sig, säger Dahlgren.

Talibanerna sätter upp egna regler om vad som är det rätta sättet av att leva på. Alla omfattas av sharia, oavsett kön.

– Då talibanerna hade makten förra gången stiftades lagar om att man måste be fem gånger om dagen och klä sig på ett visst sätt. Nu verkar det inte lika strängt: Man talar om att kvinnor kan använda hijabslöja och inte behöver använda heltäckande burka.

Enligt Nina Björkman beror den strikta klädkoden på att talibanerna vill att alla ska följa samma regler.

– Det finns stora skillnader i hur afghanerna tolkar sin religion. I islam brukar klädseln visa hur man tolkar religionen, därför är det så noga med hur man klär sig nu, säger hon.

Vad är Sharialagen?

en kvinna står vid ett bord och föreläser
Bildtext Det är svårt att säga ifall talibanrörelsen har förändrats eller inte, säger Nina Björkman som forskat i islamism.
Bild: Privat

Mördade familjemedlem till journalist

Enligt källor ska talibanerna knacka dörr för att hitta och straffa de som de anser att ha svikit rörelsen. Samtidigt säger talibanledare att de inte ämnar straffa någon.

Rörelsen är bra på att hämnas, om någon går emot dem. Men bägge rapporter kan stämma, säger Susanne Dahlgren.

– Afghanistan är ett stort land med regionala skillnader. Det gör det svårt att kontrollera. Talibanrörelsen kan omöjligt kontrollera vad som händer i alla områden som de har tagit över.

På fredagen rapporterade det tyska mediehuset Deutsche Welle att talibanerna har dödat en familjemedlem till en journalist som arbetar för dem.

EU:s utrikespolitiska representant Josep Borrell
Bildtext På torsdagen beskriver EU:s utrikeschef Josep Borrell utvecklingen i Afghanistan som "katastrofal och mardrömslik".
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vill knyta internationella kontakter

Talibanerna säger sig vilja idka internationellt samarbete, vilket är något nytt.

– De behöver bra relationer till andra länder av ekonomiska skäl. Och om andra länder har goda relationer till dem kanske de inte terroriserar människor så som de gjorde förr, säger Dahlgren.

Enligt Nina Björkman är det ändå väldigt svårt att säga ifall rörelsen förändrats eller inte. Susanne Dahlgren säger att situationen ser lovande ut.

– På torsdagen firade shiitiska muslimer högtiden Ashura. Enligt talibanerna, som är sunniter, är shia inte islam. Men shiiterna fick fira ostört på gatorna i Afghanistan.

Hur kommer talibanernas Afghanistan att se ut? Svenska Yles Afghanistansexpert berättar - Spela upp på Arenan