Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ettmålsförlust för HJK vars Europa League-dröm fortsättningsvis lever

Uppdaterad 20.08.2021 08:01.
Hård kamp mellan Fenerbahce och HJK.
Bildtext Hård kamp mellan Fenerbahce och HJK.

Konceptet är enkelt: segraren i matchparet avancerar till gruppskedet i Europa League, förloraren till Conference League. Fenerbahce är klar förhandsfavorit, för HJK är upplägget egentligen bara en win-win-situation. Första halvleken till turkarna med 1–0.

Helsingforsklubben HJK förlorade knappt det första mötet mot turkiska Fenerbahce tack vare Muhammed Gümüskayas skott strax utanför straffområdet.

Skottet överlistade HJK-målvakten Jakob Tånnander och "Fener" tog ledningen i matchens 65:e minut.

Muhammed Gümüskaya segerskytt mot HJK.
Bildtext Muhammed Gümüskaya segerskytt mot HJK.

Inga flera mål sågs under den varma kvällen i Istanbul och HJK får finna sig i att starta från ettmålsunderläge när lagen möts på nytt i Helsingfors torsdagen den 26 augusti.

Fenerbahce var det bollförande laget i matchen och hade som väntat också flera skott: totalt elva varav sex mot mål. HJK lyckades inte mäkta med ett enda skott mot mål, däremot tre som gick förbi målet och två som blockerades.

Matchens på pappret klart största stjärna, den förre tyske landslagsmittfältaren Mesut Özil, spelade 62 minuter innan han blev utbytt mot målskytten Gümüskaya. Özil fick till ett bra skott under matchen men det gick aningen förbi.

Finlands landslagskapten Tim Sparv spelade 81 minuter i matchen, tills han byttes ut mot Santeri Väänänen.

Bra läge

Förlusten till trots är HJK:s utgångsläge helt bra: ett mål för HJK och läget är igen oavgjort.

HJK förlorade första kvalmatchen mot Fenerbahce med 0–1.
Bildtext HJK förlorade första kvalmatchen mot Fenerbahce med 0–1.

Ettmålsseger för HJK skulle föra matchen mot förlängning och eventuellt ända till straffsparkstävling. Blir det helsingforsisk tvåmålsseger avancerar laget till gruppspel i Europa League.

Och blir det förlust så fortsätter matcherna ändå i Conference League. Och den ligan är inte alls att förakta: efter gårdagens matcher ser där ut att spela lag som Roma, Rennes, Feyenoord, Köpenhamn och Union Berlin, som besegrade KuPS igår med klara siffror.

Om HJK lyckas vända på steken och avancerar till årets Europa League, inkasserar klubben en nätt summa om 3,63 miljoner euro. Varje seger i gruppskedet skulle tillföra ett klirr i kassan på 0,63 miljoner euro.

En plats i gruppspelet i Conference League skulle å sin sida betyda att HJK inkasserar åtminstone 2,94 miljoner euro. Och för varje seger i gruppspelet skulle summan växa med 0,5 miljoner.

Ingen dålig win-win-situation som HJK har spelat sig fram till.