Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskaren Salonius-Pasternak: Ovanligt och riskfyllt att sända soldater till Kabul – men att inte agera kan också utgöra en risk

Uppdaterad 20.08.2021 09:46.
Charly Salonius-Pasternak
Bildtext Att operationen är exeptionell betyder nödvändigtvis inte att det är fel att genoomföra den, påpekar forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

Finlands plan att sända en militär trupp för att hjälpa till med evakueringen från Afghanistan är historisk, säger Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespolitiska institutet.

– Det är exceptionellt att Finland skickar ut beväpnade soldater utan att det är en del av en krishanteringsoperation med till exempel FN-mandat, säger forskaren Salonius-Pasternak.

Han konstaterar att Statsrådet motiverar åtgärden med att det hör till Försvarsmakten att ge militärt stöd också utomlands och att det i princip är EU och Nato som har bett om stöd.

– Men exceptionellt är det, vilket inte betyder att det skulle vara en dålig sak att genomföra operationen, säger han.

Riksdagen och presidenten tar i dag fredag ställning till förslaget att en grupp beväpnade finländska soldater sänds till Afghanistan för att trygga evakueringen av finländare via Kabuls flygplats.

"Riskfyllt också att inte agera"

Salonius-Pasternak tror att de finländska politikerna kan känna ett tryck att agera, eftersom man ser till exempel andra nordiska länder göra samma sak.

– De kanske ser det som en politisk risk att inte göra något, säger han och avser risken för att politikerna blir beskyllda ifall det går illa för finländare eller afghaner som Finland vill ge skydd.

I den andra vågskålen ligger riskerna som de finländska soldaterna utsätts för.

– Det finns otaliga risker för dem, men jag är säker på att man har övervägt dem noga och förbereder sig för dem, säger UPI-forskaren Charly Salonius-Pasternak.

Diskussion om artikeln