Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paratriathleten Liisa Liljas OS-resa inhiberad i sista stund – skadade sig i en trafikolycka förra veckan

Från 2021
Liisa Lilja kuvattuna Rion paralympialaisten triathlonissa 2016.
Bildtext Stor besvikelse för Liisa Lilja.
Bild: Harri Kapustamäki / Lehtikuva

Paratriathleten Liisa Lilja var på träningsläger i Spanien förra veckan när olyckan var framme. Mitt under en cykeltur träffade en förbipasserande motorcyklist hennes cykel, och i fallet bröt hon sin handled. Ännu i onsdags uppgav Lilja för Yle Urheilu att hon är på väg till paralympiska spelen i Tokyo, men på torsdagen blev det klart att skadan hindrar henne från att tävla.

Paratriathleten Liisa Lilja skulle ha varit ett starkt blåvitt medaljhopp i paralympiska spelen i Tokyo, men en handledsskada sätter stopp för hennes deltagande.

Så sent som i onsdags berättade hon för Yle Urheilu att hon kommer att åka till Tokyo – riskerna och avrådningarna till trots.

– Jag har i dag besökt en handkirurg som avrådde mig från att tävla i Tokyo. Toppidrottsenheten kan inte hindra mig från att resa eftersom skadan inte är livshotande. Jag har beslutat mig för att åka till Tokyo, sade Lilja i onsdags.

Samtidigt sade Lilja att beslutet inte var lätt att fatta. Om hennes ben hade gått av hade saken varit klar, men det går – tydligen – att både träna och tävla i triathlon med en bruten handled. Även om det inte är att rekommendera.

– Jag har satsat på det här i fem år och kan inte så där bara stå över tävlingen. Vilken som helst annan tävling hade jag absolut stått över, men i det här fallet tänkte jag åka.

Trots att det skulle ha inneburit stora risker att handleden aldrig hade blivit återställd.

– Jag har bara två händer och ett ben kvar, så inte har jag råd att förlora hemskt många lemmar till. Men jag har övervägt riskerna och är medveten om att toppidrott inte är någon hälsogymnastik. Jag är färdig att ta risken, sade Lilja som förlorade sitt ena ben som 10-åring till följd av bencancer.

Så lät det alltså i onsdags.

Helomvändning

Men på torsdagen skedde en 180 graders vändning i den planerade OS-resan.

Liisa Liljas tränarstab fattade i samråd med chefsläkaren Maarit Valtonen vid Finlands Olympiska kommitté, att Liljas skada är av så allvarlig natur att hon inte har möjlighet att tävla i paralympiska spelen.

– Jag sade då att jag väl får acceptera beslutet, sade Lilja enligt nyhetsbyrån STT.

– Det är fråga om en betydande skada som kan komma att orsaka bestående men för idrottaren, om hon idrottar skadad och om vården skjuts upp, sade Valtonen enligt STT.

I och med att Liisa Lilja inte åker till Tokyo består Finlands trupp i paralympiska spelen av 16 idrottare. Tävlingarna kör i gång tisdagen den 24 augusti och avslutas söndagen den 5 september.

Benet borta - än sen då? Amputationen försämrar inte Liisa Liljas livskvalitet - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln