Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Talibaner knackar dörr i jakten på dem som samarbetar med väst – nu går många en desperat kamp mot vägspärrar och byråkrati för att komma ut ur Kabul

Från 2021
Afghaner fyller i dokument för att kunna lämna landet. utanför den brittiska och kanadensiska ambassaden i Kabul 19.8.2021
Bildtext Afghaner fyller i dokument för att kunna lämna landet. Utanför den brittiska och kanadensiska ambassaden i Kabul 19.8.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Kaoset och talibanernas frammarsch i Afghanistan gör att Nato vill trappa upp evakueringen av de människor som kan utsättas för talibanernas hämndaktioner. Det är dock lättare sagt än gjort eftersom läget vid flygplatsen är mycket kaotiskt.

Läget i Afghanistans huvudstad Kabul har varit förhållandevis lugnt, med undantag för områdena kring och på stadens flygplats där situationen beskrivs som kaotisk.

Där har minst tolv människor dödats sedan söndagen, uppger Natos och talibanernas talespersoner.

Tusentals människor kämpar desperat för att komma igenom talibanernas vägspärrar på vägen till Kabuls flygplats, och USA:s militär försöker på olika sätt få transporterna till flygplatsen att löpa.

Talibanerna har uppmanat de afghaner som samlas utanför flygplatsen att återvända tll sina hem och har försäkrat att ingen kommer att skadas. Ändå har flera människor redan skadats och dödats i samband med försök att nå flygplatsen och söka en chans att ta sig ut ur landet.

Över 18 000 människor har flugits ut från Kabul sedan talibanerna tog över huvudstaden, rapporterar Natokällor.

"De flesta har inte en chans att lämna landet"

FN:s flyktingorganisation UNHCR säger att de flesta afghaner inte har någon chans att lämna sitt land.

– De som kan befinna sig i fara har "ingen klar väg ut", säger UNHCR:s talesperson Shabia Mantoo.

Mantoo konstaterar att man hittills har sett ganska få människor ta sig över gränsen från Afghanistan till Pakistan och Iran.

UNHCR upprepar sin vädjan till Afghanistans grannländer att hålla sina gränser öppna så att människor kan söka asyl. Oron är stor gällande de civila afghanerna, speciellt kvinnorna och flickorna.

USA-soldater vaktar vid en mur nära militärflygplatsen i Kabul
Bildtext Amerikanska soldater håller vakt vid en mur nära militärflygplatsen i Kabul
Bild: AFP / Lehtikuva

Problem med vägspärrar och byråkrati

Trots att USA har kapacitet att i praktiken hjälpa många afghaner att ta sig ut ur landet uppstår det problem eftersom så få klarar sig ända ut till flygplatsen. Ytterligare problem uppstår sedan då de väl nått flygplatsen.

I går sköt militanta talibaner i luften för att försöka få kontroll över folkmassorna som samlats vid flygplatsen, och både män, kvinnor och barn tvingades fly därifrån.

Tiotusentals människor väntar på att flygas ut från det kaotiska landet. Afghanerna är rädda för att deras tidigare samarbete med väst gjort dem till mål för talibanernas hämndaktioner.

Det finns rapporter om att talibaner går runt och knackar dörr i jakten på kollaboratörer.

Högar av papper i en terrängbil utanför Kanadas och Storbritanniens ambassad i Kabul19.8.2021.Dokument över afghanska medborgare som vill lämna landet
Bildtext Högar av papper i en terrängbil utanför Kanadas och Storbritanniens ambassad i Kabul 19.8.2021. Dokument över afghanska medborgare som vill lämna landet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Många afghaner saknar de dokument som behövs medan andra godkänns för evakuering. Det finns dock stora mängder dokument som ska granskas och det betyder att processen är långsam.

Det exakta antalet människor som är i akut behov av att ta sig ut från Afghanistan är svårt att fastslå.

De personer som troligen kan få en evakueringsplats är de amerikanska medborgarna och andra utlänningar, afghaner som har samarbetat med västländer, kvinnor, journalister, aktivister och andra utsatta personer som de mest fundamentalistiska talibanerna antas vilja hämnas på.

Afghaner som köar på väg till flygplatsen
Bildtext Tiotusentals utlänningar och afghaner som samarbetat med USA och Natos styrkor är strandade i Kabul.
Bild: AFP / Lehtikuva

Statsledare får kritik för långsamt agerande

Västländerna har fått kritik för att inte tillräckligt snabbt och effektivt ha fått igång evakuering av människor som kan befinna sig i fara.

Nato vill nu försöka trappa upp evakueringarna.

Kritik förekommer på många plan i Storbritannien där medier har rapporterat om brister i underrättelsesystemen.

Ett flertal högt uppsatta personer i Storbritannien har kritiserats för att inte ha avbrutit sina semestrar då krisen i Afghanistan bröt ut på allvar.

Utrikesminister Dominic Raab har fått hård kritik för att inte ha reagerat i tid. Det har till och med krävts att han ska avgå från sin post.

Också regeringarna i Tyskland och Australien anses ha varit för långsamma med evakuering av människor som löper risk att utsättas för repressalier av talibanstyret.

Afghaner väntar på att stiga ombord på ett av USA:s flygplan på militärflygfältet i Kabul
Bildtext Afghaner väntar på att stiga ombord på ett av USA:s flygplan på militärflygfältet i Kabul.
Bild: AFP / Lehtikuva

EU

EU:s utrikeschef Josep Borrell sa i går att ungefär 100 EU-anställda och 400 afghaner som arbetat för EU samt deras familjer har evakuerats, och att ytterligare 300 afghaner väntar på att kunna lämna landet.

STORBRITANNIEN

Storbritannien har inte kapacitet att evakuera ensamkommande barn från Afghanistan, sa försvarsminister Ben Wallace i går då han kommenterade ett foto som visade ett barn som lyftes över en mur till västsoldater på Kabuls flygplats.

Storbritannien har flugit ut 2 400 människor från Kabul sedan söndagen – av vilka 599 är brittiska medborgare, skriver BBC.

USA

Enligt Pentagons planer ska 22 000 personer beviljas ett speciellt immigrantvisum (SIV). Visumet gäller människor som anses befinna sig i fara, deras familjer och andra personer i riskzonen.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin säger att USA:s militärpersonal på 4 500 personer inte har haft några större problem med att samarbeta med talibanerna i Kabul.

USA:s president Joe Biden har sagt att USA planerar att evakuera mellan 50 000 och 65 000 människor från Afghanistan.

Vita huset meddelade i morse att USA har evakuerat cirka 9 000 personer sedan den 14 augusti.

TYSKLAND

Tyskland har evakuerat över 1 600 personer den här veckan.

Enligt landets försvarsministerium har den tyska militären hittills organiserat elva evakueringsflygningar, och fler planeras.

Tyskland kommer också att sända specialpersonal och två lätta helikoptrar som ska bistå vid besvärliga evakueringar.

FRANKRIKE

Frankrike har evakuerat 395 personer – av dem 308 afghaner – från Kabul sedan talibanerna tog över kontrollen i landet.

ITALIEN

Utrikesminister Luigi Di Maio har enligt lokala medier sagt att cirka 500 afghanska medborgare som har samarbetat med Rom redan har förts till Italien tillsammans med sina familjer. Enligt honom planerar Italien att föra ut sammanlagt 2 500 personer.

SPANIEN

Spanien planerar att flyga ut cirka 500 personer – spansk ambassadpersonal och afghaner som jobbat för Spanien samt deras familjer.

Spanien har reserverat utrymmen för afghaner som har arbetat för EU-institutioner, meddelade utrikesminister José Manuel Albares i dag. Centret ska fungera som ingång till EU för de här flyktingarna och deras familjer. De kommer sedan att sändas vidare till olika EU-länder.

NEDERLÄNDERNA

Enligt Hollands försvarsminister har 79 människor evakuerats från Afghanistan. Fler transporter planeras.

TJECKIEN

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis sa i går att man har avslutat den räddningsoperationen som gällde tjecker och afghanska tolkar samt anställda vid den tjeckiska ambassaden. Landet har skickat tre flyg till Kabul sedan söndagen och har fört ut tjeckiska medborgare och 170 afghaner.

DANMARK

Danmark evakuerade i går cirka 320 personer, bland dem människorättsaktivister, översättare och andra lokalt anställda som varit relaterade till Danmark. De fördes från Kabul till Islamabad, säger utrikesminister Jeppe Kofod.

Danmark har också erbjudit allierade länder sin hjälp med evakueringsarbetet, och säger sig ha byggt upp logistiska system för att transportera folk till flygplatsen och flygplanen och efter det vidare till Pakistan.

UNGERN

Ungern säger sig ha ordnat med evakuering av 26 ungerska medborgare så snart något annat land kan ordna med platser på ett flyg för dem.

POLEN

Polen har evakuerat cirka 50 personer och har sagt sig ha ungefär 100 personer på sin evakueringslista.

AUSTRALIEN

Premiärminister Scott Morrison säger att över 160 australiska och afghanska medborgare har evakuerats från Kabul.

JAPAN

Japan står i nära kontakt med "ett litet antal" japanska medborgare som ännu befinner sig i Afghanistan och försöker få dem i säkerhet, säger en talesperson för regeringen.

Japan har stängt sin ambassad och evakuerade under veckan åtminstone tolv personer.

KANADA

Kanadas premiärminister Justin Trudeau sa i går att militärpersonal har anlänt till flygplatsen i Kabul och att två plan regelbundet flyger till och från Kabul så länge det är nödvändigt.

Trudeau påpekade dock att talibanerna kontinuerligt blockerar tillträdet till flygplatsen.

– Att få så många människor ut – så många som vi vill få ut – kommer att vara så gott som omöjligt under de följande veckorna, säger Trudeau. Han tillade att fokus nu ligger på att så snabbt som möjligt få ut så många människor som möjligt.

INDIEN

Ett indiskt militärplan evakuerade i tisdags över 170 människor från Kabul, inklusive Indiens ambassadör.

TURKIET

President Tayyip Erdogan säger att Turkiet har evakuerat 552 medborgare från Afghanistan hittills – bland dem cirka 200 personer som i onsdags flögs från Kabul till Islamabad med ett militärplan. Därifrån fördes de vidare med Turkish Airlines till Istanbul.

SCHWEIZ

Regeringen i Schweiz jobbar med att få 230 lokala afghanska anställda och deras familjer till Schweiz.

Källor: Reuters, AP, AFP, The Guardian, BBC