Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kvarnåsens väderkvarns vingar klarade inte av stormen – kvarnen i Lovisa får nya vingar nästa sommar

Från 2021
Kvarnåsens kvarn med två av vingarna avbrutna på marken
Bildtext Kvarnåsens väderkvarns vingar klarade inte av stormen.
Bild: Josefine Klemets/Yle

De senaste dagarna har vädret varit stormigt på många håll i Finland - också i Östnyland. Stormen i Lovisa resulterade i att Kvarnåsens väderkvarn miste två vingar i vinden. 

Det var i går som anmälan kom in om att två av väderkvarnens fyra vingar brutits av och låg på marken. Det var en förbipasserande person som ringde in anmälan.

Nu är området runt väderkvarnen avspärrat och de avbrutna vingarna ligger på marken.

Vingarna var ruttna före stormen

Enligt Kari Skräddars, som är arbetsledare för fastighetsskötseln i Lovisa, verkade trävingarna vara ganska ruttna, vilket gjorde dem mera benägna att brytas vid hård vind.

Kvarnåsens väderkvarn är en gammal väderkvarn från 1800-talet, som från början stod längre norrut från Kvarnåsen. På 1900-talet flyttades den till Kvarnåsen och har blivit en av många sevärdheter i Lovisa. 

Två av kvarnåsens kvarnvingar ligger på marken
Bildtext Området runt väderkvarnen är nu avspärrat.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Planen är att väderkvarnen ska få nya vingar, men arbetet kommer att bli klart först nästa sommar, uppskattar Skräddars.

– Först måste de kvarstående vingarna tas bort. Det arbetet planerar vi att börja med nästa vecka. Sedan hoppas vi att kvarnen ska vara fixad tills nästa sommar. 

Det här är första gången som väderkvarnen går sönder i och med väder. Slitage på vingarna har tidigare lagats på grund av att materialet ruttnat.

Diskussion om artikeln