Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Virtualvärlden konkretiserades på Slush

Från 2015
Uppdaterad 15.11.2015 11:36.
Nattklubbsstämning genast från morgon - Spela upp på Arenan

Merparten av de 1 800 nyföretagen som deltog i nyföretagarevenemanget Slush sysslar med it och mobila lösningar. Men allt fler som söker nya lösningar för att förbättra världen, presenterade också fysiska produkter. Det finns pengar för att förbättra världen, men det gällde att övertyga rätt finansiärer om potentialen i sina idéer.

Stämningen på Slush är unik för finländska förhållanden. Ingen annanstans är tröskeln så låg för att ta kontakt med varandra och diskutera allvarligt. Spektakel och ambiens blandas med affärer och framtidstro utan motstycke i Finland. Budskapet har spridit sig till start-upföretagen runt om i världen. Man bör vara just här för att hänga med och få synlighet för rätt folk.

Efter att Slush år för år närmast vuxit sig för stort, har arrangörerna nu sökt formen för att fylla besökarnas önskemål. Vare sig man behöver pengar, kunder, idéer eller en ny arbetstagare. Därför satsade man i år också på ett skilt område vikt för rekrytering, där jobbsökare och företag kunde mötas för ett snabbmöte. En arbetsansökan kunde också lämnas in virtuellt, men 180 tecken text skulle räcka för att övertyga arbetsgivaren om ens förträfflighet.

Nyföretagen är nu den sektorn som anställer mest nytt folk, så snacket om att start up-scenen inte ger utdelning, är delvis felaktigt. Därför behövs också evenemang som Slush, anser många av besökarna. Inte minst i Finland finns det få naturliga mötesplatser mellan företag och investerare. Och Timo Ketonen som både investerar i nyföretag och själv bygger upp ett bolag anser det vara eftersträvansvärt att kombinera våra finländska styrkor i nya bolag.

Timo Ketonen och Mumin lär barn odla - Spela upp på Arenan

Ketonen vill inte se sig som en ängelinvesterare. Det låter för pretentiöst tycker han. Däremot stöder han gärna företag. Både genom handledning och med direkta pengar.

Flera konkreta produkter

Under fjolårets evenemang syntes trenden att flera företag lanserade nya tjänster och produkter under Slush. Förväntningarna på överraskningar var därför stor i år. I fjol lanserades bland annat två nya finländska surfplattor från Nokia och Jolla. I år förevisade Nokia sin nya specialkamera Ozo, som ska ut på marknaden ännu i år. Redan i juli premiärvisades den, men nu gavs en större publik möjligheten att prova hur bolaget föreställer sig att virtuell verklighet ska närma sig konsumenterna.

Virtuell verklighet blir verklighet - Spela upp på Arenan

Upplevelsen är helt klart närmare science fictionskaparnas visioner sedan decennier. Känslan blir förvånansvärt autentisk och möjligheterna är fantasieggande. Men Nokia är inte ensam om att utveckla nästa steg inom virtuell verklighet. Flera andra stora aktörer som Facebook och GoPro är också ute efter att revolutionera vår videoupplevelse.

Hackarna ska också förbättra världen

En del nya besked kom också under dagarna, då exempelvis Mårten Mickos valdes till vd för bugg-avslöjningstjänsten HackerOne. Företaget ska hjälpa nättjänster att upptäcka brister i sina system. Bolaget ska anlita hackare att mot en belöning försöka bryta sig in i tjänsterna och avslöja säkerhetsluckor.

- Det blir allt viktigare, då vårt samhälle blir fullständigt uppkopplat mot nätet. Både företag och konsumenter vill vara säkra på att det inte finns bakdörrar in i systemet genom vilka man kan sätta tjänsterna ur spel, säger Mickos.

Mickos värdesätter de unga entreprenörernas vilja att försöka förbättra världen genom sina uppfinningar. Just världsförbättrarrollen syns allt starkare i årets evenemang. Entreprenörer från allt flera utvecklingsländer är med på Slush, då deltagare från 100 länder nu fanns representerade. Behoven och förutsättningarna för nyföretagen kan se helt annorlunda ut i utvecklingsländerna och det sätter en annan prägel på företagen.

Utvecklingsländerna del av utvecklingen

Många afrikanska och asiatiska företagare har kommit till Slush för att söka både finansiärer och samarbetspartners. Utbildningshjälpmedel, underhållning - men också praktiska lösningar för rurala områden med bristfällig infrastruktur hittas bland företagen. Flera har bjudits in genom det statliga Team Finland, för att också främja samarbetet mellan finländska startup-företag och utvecklingssamarbetsländerna.

Utvecklingen av spel och andra mobilapplikationer har ännu en framträdande plats på Slush. Men man ser också flera konkreta produkter där den teknologiska utvecklingen tillämpas. Många hade väntat sig en större robotrevolition . En del uppmärksamhet väckte den estniska firman Starship Technologies, som premiärvisade sin leveransrobot under evenemanget. Men förutom den lanseringen var robotarna få.

Ettor och nollor ger plats för riktiga prylar - Spela upp på Arenan

Vilka bolag och uppfinningar som kan klara sig ekonomiskt är inte lätt att avgöra. Det medger både riskkapitalister och företagarna själva. Men deltagarna är eniga om att detta är rätt forum att pröva sina koncept.

De flesta går omkull

För pengar finns det på marknaden. Slush attraherade i år ett rekordantal investerare, eller 800 stycken. Den finansbaksmälla som en del riskkapitalister förutspådde för något år sedan, till följd av den stora start-up hajpen verkar ha kommit av sig. Men alla koncept kan inte bära sig.

- Största delen av bolagen går under och det är en del av hela grejen med branschen. Men det är ingen katastrof, för man blir starkare och visare av misslyckanden. Och misslyckas man en gång, kanske man lyckas nästa gång, säger startup-veteranen Mårten Mickos.

Företag med en färdig produkt eller tjänst, kommer till Slush främst för PR. Dit hör exempelvis Musimap, som utvecklat en tjänst för att kategorisera musik, exempelvis för att hjälpa radiostationer att spela lämplig musik.

- Allt klarar inte masiskiner av. Ungefär 60 procent av jobbet är mänskliga avgöranden, varför många av våra anställda har musikbakgrund. Konkurrensen är verkligt hård inom musikbranschen. Med stora etablerade företag på musikmarknaden måste man ge mervärde för att hävda sig, säger Frédéric Notet från Musimap.

Trött på att köa?

En annan trend som syns är lösningar för praktiska samhällsproblem. Ett exempel är företaget BeOnQ som utvecklat ett system för att effektivera väntandet i kö på till exempel läkarmottagningar.

- När du fått ditt könummer ser du väntetiden i din mobil. Så vet du redan i förväg när det lönar sig att infinna sig till exempel på läkarjouren, säger Moyeen Ahmad som är vd för bolaget.

Olika tjänster och produkter som inriktar sig på hälsa och välmående är även i år starkt representerade. Inom företagsacceleratorn Vertical har man nischat sig på just den kategorin.

Ett av de företag som utvecklats inom ramen för Vertical är Intact, som utvecklat en högteknologisk handske, som hjälper blinda att använda en smarttelefon.

Yle Nyheter TV-nytt: Nicholas byggde en handske som hjälper blinda att läsa - Spela upp på Arenan

Fokuset på nyttiga produkter för ett bättre eller enklare liv genomsyrar många av de nya trender som syns på Slush. Långt ifrån alla företag kommer att lyckas. Många av entreprenörerna vet att chanserna att lyckas är små. Många försöker främst få sitt företag i säljskick, tjäna en slant och hoppa på nästa grej. Moyeen Ahmad är ett av undantagen.

- Sedan starten för ett år sedan har vi växt mycket och anställer nytt folk. Jag bygger upp det här bolaget för att jobba med det på lång sikt - och då talar vi kanske 20 år, säger han nöjd över att ha tagit steget att bli egenföretagare efter många år som Nokiaanställd.