Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förra skarvjakten i Malax var en flopp – nu får man skjuta på ett större område: "Där finns tusentals av dem"

Från 2021
Uppdaterad 20.08.2021 12:54.
Man i jaktkläder och flytväst tittar in i kameran, i bakgrunden syns en småbåtshamn.
Bildtext Jägare Ralf Runonen är glad att det nya tillståndet inte begränsar jakten lika mycket.
Bild: Yle/Markus Bergfors

På fredag inleddes skarvjakten i Malax skärgård. Den här gången får man jaga på ett större område än sist. Det underlättar för jägarna, säger Ralf Runonen, kontaktperson för skarvjakten i Malax.

– Tidigare kunde vi bara jaga på ett begränsat område utanför Åminne och avståndet till fiskeredskapen fick vara högst 150 meter. Men hur många yrkesfiskare fiskar runt Åminne badstrand? Det begränsade väldigt mycket, säger Runonen.

Enligt tillståndet fick man skjuta totalt 90 skarvar på tre år, men sammanlagt sköts endast två skarvar.

– Det säger allt. Det är jättebra att det nu är ett större område. Nu gäller tillståndet hela fiskevattnet inom Bergöfarled. 

– Skarven häckar inte längre på Åminnefjärden, men nog på Bergöfjärden som nu finns med i jaktområdet. Där finns tusentals av dem, säger Ralf Runonen.

Kan snabbt bli någon annans problem

Hur är det att jaga skarv?

– Det är knepigt. Den är skygg och skrämmer man den så flyttar den. Då är det någon annan som får problemet, det är det som är besvärligt. Om skarvarna efter några dagars jakt ute på Bergöfjärden lär sig och flyttar, då är det Molpe-, Korsnäs-, och Vasaborna som får dem i stället.

Precis som förra gången får ni nu skjuta 90 individer på tre år, det vill säga 30 per år, men nu högst 400 meter från fiskeredskap. Hur hålls ni inom kvoten?

– Alla jägare har fått informationen att de ska ringa och meddela när de har skjutit en skarv. Går vi över kvoten är det jaktbrott. Vi tar gränsen lite lägre, så om till exempel 22 faller i dag så stannar vi där.

Hur snabbt går det att fylla kvoten?

– Jag tror inte att vi gör det i dag eller i morgon. Det är ganska hård vind, så jag tror inte att det är många jägare som åker ut till de små grynnorna där skarven håller till. 

Mellanskarv i Kantlax
Bild: Markus Nyholm

Vad gör ni med skarvarna sen? Blir det skarvpizza som på Åland?

– Jag tror inte att den smakar särskilt gott och enligt tillståndet får vi inte heller ta den till föda. Alla skarvar ska förstöras; brännas upp eller grävas ner.

Vad innebär det att de får skjutas högst 400 meter från fiskeredskap?

– Det betyder yrkesfiskares fiskeredskap. Det vill säga de som är registrerade att de har fisket som huvudsyssla dagligen. Det gäller även hobbyfiskare av klass två som är registrerade. De ska ha ute näten. 

– Skjuter vi skarv för långt borta från flaggor som visar på sådana nät och det kommer en kontrollant så bryter vi mot tillståndet.

Ser illa ut med andra sjöfåglar

Förutom skarvjakt inleds även annan sjöfågeljakt i dag. Hur ser det ut på den sidan?

– Jag, frun och yngsta sonen har bott nio veckor på sommarstugan och pendlat till jobbet. Och jag måste säga att det är väldigt skrämmande att se hur det ser ut med andfåglarna. Jag har inte sett några andkullar under hela sommaren.

Minken är ett stort skadedjur och den har vi mycket av här i skärgården. Också havsörnar finns det många av. Fortsätter det så här i tio års tid är det inte bra.

Havsörn flyger över havet och tar en ejderunge.
Bild: Niclas Nordlund/Privat.

Andstammen är alltså liten?

– Ja, det är den. Orsakerna till att den minskar är många. Till exempel var det lovligt att skjuta räv året om förr, men för fem-tio år sedan begränsades jakten. Räven är en stor marodör och minken har som sagt kommit starkt.

Runonen säger att intresset för jakt i skärgården har minskat i och med att man begränsat fågeljakten.

– Vi får till exempel inte längre skjuta skogsfåglar eller något annat på Storskäret i Malax. Vi har en klubbstuga där och förr hade jag alltid vapnet med i båten, men inte längre.

– Principen är att om man får skjuta en orre så tar man också minkar eller mårdhundar på samma gång om man ser någon. Att jaga bara minken kräver mer och är inte intressant, därför lämnar vapnet hemma. Minken blir då kvar på ön och alla ejdrar försvinner. Det är bedrövligt att se, säger Ralf Runonen.